Stichting Merito: economische geletterdheid en rekenschap
Een gesprek met Ivan Van de Cloot
foto © Doorbraak
Econoom Ivan Van de Cloot stelt zijn stichting Merito voor. Streven naar beter bestuur en economische geletterdheid voor Vlaanderen staan centraal.
Econoom Ivan Van de Cloot lanceert zijn nieuwe stichting Merito, waarmee hij wil bijdragen aan goed bestuur voor de Vlaming.
Daarvoor wil Van de Cloot een gezond maatschappelijk debat met een grotere bandbreedte. Ruimte voor dialoog, waarbij verschillende uitgangspunten een plaats krijgen, is cruciaal. Hij wil die gesprekken voeren tijdens evenementen met gasten die een ruimere blik gunnen op de problemen van deze tijd.
Rekenschap
Ivan Van de Cloot laat ook al in zijn kaarten kijken. Hij bouwt verder op het werk dat hij al verrichtte bij de denktank Itinera. De onderwerpen waarmee hij de komende tijd aan de slag gaat, sluiten daarbij aan. Zo werkt hij aan een boek over de gevolgen van de voorbije vijften jaar van schuld- en geldcreatie.
Daarnaast zet Van de Cloot een evenement op poten rond de vraag hoe beleid in ons land tot stand komt, geïnspireerd door de vaststelling dat ons bestuurssysteem veel te langzaam reageert om noodzakelijke veranderingen door te voeren. In dat kader gaat hij bij ons al dieper in op de noodzaak van een grondige fiscale hervorming, het afbakenen en een betere focus op de kerntaken van de overheid en het gebrek aan rekenschap bij bankiers en politici.
De volledige aflevering is hieronder gratis te bekijken:
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
Een decaan van de KU Leuven verspreidde een oproep om Israël te boycotten. Dat zorgde voor onvrede binnen de universiteit.