fbpx


Binnenland

Stichting Merito: economische geletterdheid en rekenschap

Een gesprek met Ivan Van de ClootEconoom Ivan Van de Cloot lanceert zijn nieuwe stichting Merito, waarmee hij wil bijdragen aan goed bestuur voor de Vlaming.

Daarvoor wil Van de Cloot een gezond maatschappelijk debat met een grotere bandbreedte. Ruimte voor dialoog, waarbij verschillende uitgangspunten een plaats krijgen, is cruciaal. Hij wil die gesprekken voeren tijdens evenementen met gasten die een ruimere blik gunnen op de problemen van deze tijd.

Rekenschap

Ivan Van de Cloot laat ook al in zijn kaarten kijken. Hij bouwt verder op het werk dat hij al verrichtte bij de denktank Itinera. De onderwerpen waarmee hij de komende tijd aan de slag gaat, sluiten daarbij aan. Zo werkt hij aan een boek over de gevolgen van de voorbije vijften jaar van schuld- en geldcreatie.

Daarnaast zet Van de Cloot een evenement op poten rond de vraag hoe beleid in ons land tot stand komt, geïnspireerd door de vaststelling dat ons bestuurssysteem veel te langzaam reageert om noodzakelijke veranderingen door te voeren. In dat kader gaat hij bij ons al dieper in op de noodzaak van een grondige fiscale hervorming, het afbakenen en een betere focus op de kerntaken van de overheid en het gebrek aan rekenschap bij bankiers en politici.

De volledige aflevering is hieronder gratis te bekijken: 

 

Aangeboden door het Horizon 2024 fonds


Dit artikel is deel van de artikelenreeks Horizon2024 en wordt gefinancierd door het Horizon 2024 fonds.

Ik steun het Horizon 2024 fonds.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
i
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.

Sinds 11/9/2023 gebruiken we een nieuw systeem voor de reacties. Het lijkt op de vroegere disqus, maar je gebruikt je eigen login voor de discussie. Voor artikelen voor 11/09 gebruiken we nog Disqus. Je kan je instellingen (eventuele alias en foto) aanpassen op je gebruikersprofiel.

Doorbraak zoekt een moderator voor de reacties. Houdt u van discussie en polemiek, maar ook van een correcte discussie? Wil u ons graag helpen om de kwaliteit van dit forum te verbeteren? Dan horen we het graag.