fbpx


Binnenland

NMBS schaft reservatie af in 2022

Systeem werd haast niet gebruiktIn de zomer van 2021 organiseerde de NMBS voor het eerst een ‘Kust-Express-systeem’. Bepaalde treinen uit enkele grote steden reden rechtstreeks naar de kust, zonder tussenstops. Voor die treinen moest de reiziger wel vooraf reserveren. Op die manier wilde de NMBS het kusttoerisme in coronatijden beter organiseren, en tegelijkertijd experimenteren met een reservatiesysteem zoals dat in andere landen bestaat. Maar volgens Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit, is het systeem geen succes, en wordt het in 2022 niet meer ingevoerd.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In de zomer van 2021 organiseerde de NMBS voor het eerst een ‘Kust-Express-systeem’. Bepaalde treinen uit enkele grote steden reden rechtstreeks naar de kust, zonder tussenstops. Voor die treinen moest de reiziger wel vooraf reserveren. Op die manier wilde de NMBS het kusttoerisme in coronatijden beter organiseren, en tegelijkertijd experimenteren met een reservatiesysteem zoals dat in andere landen bestaat. Maar volgens Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit, is het systeem geen succes, en wordt het in 2022 niet meer ingevoerd.

Slechts twee procent

Gilkinet: ‘650.000 reizigers namen afgelopen zomer de trein naar de kust. Gemiddeld 2% daarvan gebruikte de optie om te reserveren via de Kust-Express. De gemiddelde bezettingsgraad van de te reserveren Kust-Express was 4%. Het merendeel van de reizigers reserveerde daarbij de heenreis, maar niet de terugreis’, zo zegt Gilkinet in de commissie Mobiliteit van De Kamer.

‘Op basis van deze cijfers moeten we vaststellen dat het reservatiesysteem niet beantwoordt aan de verwachtingen van de meeste reizigers. Zij percipiëren een gebrek aan flexibiliteit en een groot deel van de reizigers verwacht toch bepaalde tussenstops op het traject naar zee. Daarom heeft de NMBS recent besloten om voor 2022 niet meer in een reservatiesysteem te voorzien’, gaat Gilkinet verder. ‘De Kust-Express zelf zal in de zomer van volgend jaar opnieuw rijden. Bij mooi weer kunnen extra treinen worden ingezet. Er komt vanaf volgend jaar ook een ‘Express’ van Luik naar De Panne, maar dus zonder reserveringssysteem.’

Koele minnaar

Die evolutie wordt toegejuicht door parlementslid Maria Vindevoghel (PVDA), die als vraagsteller zelf een koele minnaar van het reserveringssysteem blijkt. ‘Wij waren nooit voorstander van reservatie, omdat wij menen dat het een recht moet zijn om een trein op eender welk moment te kunnen nemen. Dit is dus een verbetering’, aldus Vindevoghel.

Christophe Degreef