JavaScript is required for this website to work.
Sport

Wat te onthouden van het weekeinde? Is eerste gewin kattengespin?

François Colin8/8/2022Leestijd 4 minuten

foto © Belga

PLOEG VAN DE WEEK: Antwerp, de enige ploeg in onze competitie met het maximum der punten

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

PLOEG VAN DE WEEK: Antwerp, de enige ploeg in onze competitie met het maximum der punten

SPELER VAN DE WEEK: Michel-Ange Balikwisha, die met twee goals het verschil maakte voor Antwerp tegen OH Leuven

BELGIE

De competitie zit al aan speeldag drie en drie clubs trokken de voorbije dagen Europa in, maar in de kranten leek het alleen over Charles De Ketelaere te gaan. Een belangrijke transfer, zeer zeker. Vooral voor Club Brugge dat nog eens 35 miljoen euro rijker werd. Maar laat ons toch een beetje realistisch blijven. CDK is een geweldig talent, maar heeft nog altijd geen vaste plaats bij de Rode Duivels. Zeker niet in de basiself en zelfs een stek in de selectie is onzeker met een bondscoach als Roberto Martinez die zijn oudjes niet laat vallen.

Bovendien trekt De Ketelaere ‘slechts’ naar AC Milan. Eindelijk weer Italiaans kampioen, maar dit is niet meer het Milan van Gullit, Rijkaard en Van Basten en de Serie A van Maradona en consoorten. Jan Mulder heeft gelijk als hij stelt dat een echt ambitieuze speler voor de Premier League had gekozen. Dat is de officieuze Europese Super League. Charles verkoos Milaan boven Leeds en dat is begrijpelijk, maar een voetballer die de top wil bereiken moet mode en schoonheid uit zijn kop zetten.

Met de verkoop van De Ketelaere, Openda en Nsoki heeft Club Brugge al 57 miljoen euro opgestreken en de kassa zal nog rinkelen. Er zijn profclubs bij ons waarvoor dit tien keer hun jaarbudget is. En daar komt straks nog eens dik 40 miljoen euro bij van de Champions League. Wie kan daar tegen opboksen? Vooral omdat het duo Verhaeghe-Mannaert niet de gewoonte heeft veel fouten te maken en niet te beroerd is om die zo snel mogelijk recht te zetten.

Club is slecht aan de competitie begonnen: vier op negen na het gelijkspel van vrijdag tegen Zulte Waregem. En dat nadat Simon Mignolet alweer de beste man van blauw-zwart was. Club is op dit moment geen voetbalclub, maar een warenhuis waar de sterspelers – en eigenlijk de hele club – met transfers bezig zijn. In Brugge hebben ze al lang begrepen dat in de Jupiler Pro League eerste gewin kattengespin is. De punten worden straks immers gehalveerd en de beslissing valt in de play-offs. Er is geen man overboord, maar Carl Hoefkens moet toch dringend punten beginnen pakken.

Club telt immers toch al vijf punten achterstand op Antwerp, dat door zowat iedereen als de grote concurrent naar voor werd geschoven. In ieder geval zijn ze naast het veld al de grootste concurrenten. Voor de tweede keer troefde de Great Old de regerende landskampioen af op de transfermarkt. Vorig jaar werd Balikwisha op de valreep weggekaapt op weg naar Jan Breydel, vorige week gebeurde hetzelfde met een zekere Jurgen Ekkelenkamp.

Zou Club er wakker van liggen? Zes miljoen was bijzonder veel voor Michel-Ange Balikwisha, die tot gisteren niet al te veel potten had gebroken. Ook Ekkelenkamp lijkt voorlopig vooral een talent. Van Bommel zal hem kennen en Overmars zeker, maar het transferbeleid van de Bosuil blijft onnavolgbaar. Vincent Janssen werd met grote trom en voor veel geld binnengehaald, maar hij is hetzelfde type als Michael Frey. Waarom werd als alternatief niet de voorkeur gegeven aan een spits met een actie? Iemand die eventueel samen met Frey kan spelen. De Bosuil heeft de komende maanden twee belangrijke handicaps ten opzichte van Club: het zal zes Europese matchen meer moeten spelen en niet op dinsdag of woensdag, maar op donderdag.

De rest van onze hoogste klasse moet voorlopig (?) toekijken. Die clubs hebben niet de middelen van Club Brugge of van Antwerp(-voorzitter Gheysens) en moeten hopen dat er meer dan kruimels overblijven. AA Gent won (een eerste keer dit seizoen) van Westerlo met een strafschop van Cuypers (2-1). Racing Genk voetbalde weer vrolijk, maar moest tot laat in de match tegen Eupen voor puntenverlies vrezen (3-2).  Anderlecht kende weinig problemen met het zwakke Seraing (3-1), dat als enige nog een nul achter de naam heeft staan. KV Mechelen pakte tegen Union met forse cijfers uit (3-0). Standard won van Cercle Brugge, dankzij twee strafschoppen (2-0).

EUROPA

*Bayer München maakte meteen een statement: 1-6 bij Eintracht Frankfurt, de winnaar van de Europe League. Robert Lewandowski werd niet gemist. Een uitslag die op een EK vrouwen de lachlust van een aantal mannen zou stimuleren. In ieder geval zegt het iets over de Bundesliga. De suprematie van een zeer beperkt aantal clubs in de grote voetballanden maakt een Super League onvermijdelijk, vrees ik. Borussia Dortmund, met Meunier in de basis en Thorgan Hazard als invaller, won de subtopper tegen Bayer Leverkusen: 1-0, doelpunt Reus.

*In Frankrijk schreef l’Equipe: PSG en de 19 anderen. De Parijzenaars zetten die kop al meteen in de verf: 0-5 bij Clermont Foot. Met onder andere een juweeltje van Lionel Messi: borstcontrole en omhaal. Philippe Clement won met Monaco zijn eerste partij met een aantal wisselspelers: 1-2 in Straatsburg, met Matz Sels in doel. De openingstreffer was van Krépin Diatta, ex-Club Brugge en eindelijk weer fit. Rennes verloor door een eigen doelpunt van Theate (0-1) tegen Lorient, Doku viel in.

*In de Premier League worden Liverpool en Manchester City weer nadrukkelijk naar voor geschoven, maar daar valt een verrassing nooit uit te sluiten. De kern van de Reds blijft vrij smal. Darwin Nunez wordt wellicht een geweldige aanwinst, maar moet Sadio Mané vervangen. Doet hij het beter dan de Senegalees? City zou ongenaakbaar zijn met Erling Haaland. Afwachten maar. De Noor zal tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het verfijnde ploegspel van Guardiola. Hij zal ook ervaren dat de Premier League nog andere koek is dan de Bundesliga, ondanks zijn twee goals van gisteren.

Tottenham wordt als nummer drie aanzien en bij Chelsea en Manchester United is het nog altijd chaos troef. De nieuwe eigenaars (Amerikanen) van Stamford Bridge kopen als gekken: 65 miljoen euro voor Cucurella, een linksback, maar een echte centrumspits is er nog niet na het vertrek van Lukaku. United, in werkelijke cijfers nog steeds de rijkste club, blinkt uit door niet te kopen. Al maanden wordt een paringsdans opgevoerd rond Frenkie de Jong, maar zonder resultaat.

Liverpool liep al meteen averij op. Promovendus Fulham pakte een punt (2-2) en dat was dik verdiend. De Londenaars hadden drie jongens met een Jupiler Pro League-verleden in de basis: Andreas Pereira (Lierse), Neeskens Kebano (Charleroi, Genk) en Alexander Mitrovic (Anderlecht). De Serviër was de man van de match met twee doelpunten.

Een dramatisch voetballend Manchester United begon het nieuwe seizoen zoals het het vorige eindigde: met een nederlaag (1-2). Cristiano Ronaldo viel na de rust in, maar maakte niets klaar.

Tottenham won ruim van Southampton: 4-1. Opmerkelijk was dat Son en Kane niet scoorden. Sessegnon was de held van de middag en bij de bezoekers was er overal lof voor Romeo Lavia, een 18-jarige Belg.

Chelsea overtuigde niet, maar won desondanks bij Everton (0-1). Manchester City haalde het bij West Ham, met twee doelpunten van Haaland dus.

 

Categorieën

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Commentaren en reacties