JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Wereldblik: ‘Het medeleven van Charles Michel was platbuikerij’

Oud-diplomaat Axel Buyse bespreekt onder meer de dood van de Iraanse president en het voortdurende uitdagen van de positie van het Westen.

Deze aflevering start met een beschouwing van de mislukte aanslag op de Slovaakse president Robert Fiso. Oud-diplomaat Axel Buyse maakt zich zorgen over de gevaarlijke evolutie waarbij de polarisatie in het politiek debat almaar extremere vormen aanneemt. Hierbij hekelt hij de anonieme trollen die over alles hun scherpe mening spuien. Hij noemt ze laf.

Iran en de uitdaging van het Westen

Het helikopterongeval waarbij de Iraanse president Raisi omkwam schudde het regime van Teheran maar even door elkaar, aldus Buyse. De historicus ergert zich aan de ‘platbuikerige’ condoleances van de Europese president Charles Michel: ‘We mogen niet vergeten dat president Raisi bloed aan zijn handen had’.

Iran vormt samen met China, Rusland en Noord-Korea een losse coalitie tegen de dominantie van het Westen en meer bepaald de Verenigde Staten. Zij dagen voortdurend die positie uit en het Westen dient zich bewust te zijn van die uitdaging. Andere landen zoals Brazilië of India worden voortdurend verleid om hierin kamp te kiezen en het Westen dient daarom het spel diplomatiek slim te spelen.

Ten slotte is er nog de berichtgeving dat Rusland een nieuwe minister voor Defensie heeft, Andrei Belousov. Dat is een econoom en het toont aan dat Rusland de oorlog in Oekraïne als een strijd op lange termijn beschouwt. Een houding waar het Westen zich in vergist heeft.

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.