JavaScript is required for this website to work.
post

Wereldblik: ‘Uiterst rechts trekt in Frankrijk meer en meer vrouwelijke kiezers aan’

Wereldblik behandelt de relaties tussen Rusland en Noord-Korea, de rol van China, de tweespalt binnen het Vaticaan en de nakende Franse verkiezingen.

In de laatste uitzending van het eerste seizoen van Wereldblik overlopen oud-diplomaat Axel Buyse en presentator Harry de Paepe de ontwikkelingen tussen Noord-Korea en Rusland, de positie van China, de tweespalt binnen de rooms-katholieke Kerk en populariteit van het Rassemblement National bij Franse vrouwen.

Het staatsbezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea verstevigde de militaire en diplomatieke banden tussen de twee landen. Het Russische leger heeft de aanvoer van het Noord-Koreaanse militaire materieel broodnodig. Het buurland China houdt deze ontwikkelingen in het oog, omdat het zijn dominante positie in Azië wil bewaken.

Tussen de Europese Unie en China vinden er gesprekken plaats om de onderlinge relatie te normaliseren. Het is geen echte toenadering, maar eerder het onder controle houden van de spanningen tussen de twee gebieden. China blijft immers een economisch belangrijke partner voor de EU en dat is wederzijds.

De oudste diplomatieke speler ter wereld, het Vaticaan, heeft dan weer de handen vol met een intern conflict tussen conservatieven en progressieven. Vooral in Europa wil men de Kerk een progressievere koers laten varen, maar de groeilanden van het Zuiden denken daar anders over. Het is ook in dat deel van de wereld waar de Katholieke Kerk nog een dynamische rol speelt.

Ten slotte wordt er gekeken naar de groeiende populariteit van de uiterst rechtse partij Rassemblement National bij vrouwen in Frankrijk. Daar speelt het migratievraagstuk een rol. In steden als Marseille is de openbare veiligheid een van de belangrijkste uitdagingen.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.