fbpx


Binnenland

11 juli-wijshedenBart Maddens schreef speciaal voor de gelegenheid een kort essay. Rondas en Vuye brengen een samenvatting van de toespraak die ze in deze dagen gebracht hebben.

Bart Maddens illustreert in zijn tekst ‘Er hangt een contrareformatie in de lucht’ dat hervormingen van de Belgische structuur altijd gevolgd werden door pogingen tot tegen-hervorming. Die hadden doorgaans weinig om het lijf en bleken al zeker niet duurzaam. Maddens houdt er rekening mee dat er na de zesde staatshervorming een meer succesrijke contra-reformatie zou kunnen plaatsvinden.

Jean-Pierre Rondas stelt in zijn tekst ‘Confederalisme voor iedereen’ vast dat we vandaag al in belangrijke mate confederalisme kennen in dit land. Hij ontleedt de voor- en de nadelen daarvan voor Vlaanderen. Bij de zoektocht naar degelijke oplossing voor de toekomst stelt hij vast dat een Belgische oplossing niet lukt omdat ze niet aanvaard wordt door de Franstaligen. Volgens Rondas is zo’n oplossing wel te vinden in een ‘daad die het Vlaamse parlement stelt’.

Hendrik Vuye geeft in zijn tekst ‘Van taalvrijheid tot…’ een even beknopt als transparant overzicht van de geschiedenis van de taalwetgeving. Hij staat stil bij de vraag wat een grens is en bij de weigering van de Franstaligen om die rond Brussel te respecteren. Hij pleit voor een resolute keuze voor strikte afbakening van de grenzen van de deelstaten.

De redactie van Doorbraak wenst alle lezers een fijne Vlaamse nationale feestdag.

Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie