Binnenland
Standpunt
Standpunt

11 juli-wijsheden

Bart Maddens schreef speciaal voor de gelegenheid een kort essay. Rondas en Vuye brengen een samenvatting van de toespraak die ze in deze dagen gebracht hebben.

Bart Maddens illustreert in zijn tekst ‘Er hangt een contrareformatie in de lucht’ dat hervormingen van de Belgische structuur altijd gevolgd werden door pogingen tot tegen-hervorming. Die hadden doorgaans weinig om het lijf en bleken al zeker niet duurzaam. Maddens houdt er rekening mee dat er na de zesde staatshervorming een meer succesrijke contra-reformatie zou kunnen plaatsvinden.

Jean-Pierre Rondas stelt in zijn tekst ‘Confederalisme voor iedereen’ vast dat we vandaag al in belangrijke mate confederalisme kennen in dit land. Hij ontleedt de voor- en de nadelen daarvan voor Vlaanderen. Bij de zoektocht naar degelijke oplossing voor de toekomst stelt hij vast dat een Belgische oplossing niet lukt omdat ze niet aanvaard wordt door de Franstaligen. Volgens Rondas is zo’n oplossing wel te vinden in een ‘daad die het Vlaamse parlement stelt’.

Hendrik Vuye geeft in zijn tekst ‘Van taalvrijheid tot…’ een even beknopt als transparant overzicht van de geschiedenis van de taalwetgeving. Hij staat stil bij de vraag wat een grens is en bij de weigering van de Franstaligen om die rond Brussel te respecteren. Hij pleit voor een resolute keuze voor strikte afbakening van de grenzen van de deelstaten.

De redactie van Doorbraak wenst alle lezers een fijne Vlaamse nationale feestdag.

Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans