JavaScript is required for this website to work.
radio

Voka via Doorbraak – 5 VOOR 12: Activeer de inactieven

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering: activeren.

In de podcast 5 minuten voor 12 lanceert Voka voorstellen die de samenleving en de economie vooruithelpen. In deze aflevering komt het thema ‘activeren’ aan bod. Aan het woord is Veerle Van Nieuwenhuyzen, senior adviseur arbeidsmarkt bij het Voka Kennis- en Lobbycentrum.

Eén op de vijf Vlamingen op beroepsleeftijd werkt niet en is ook niet op zoek naar werk. We doen het daarmee slechter dan bijna alle andere Europese landen. Als we een deel van de mensen uit die grote groep niet aan het werk krijgen, dan blijft de werkzaamheidsgraad van 80 procent een verre droom.

Dringend tijd dus om het over de niet-beroepsactieven te hebben. Een groot deel daarvan is arbeidsongeschikt of langdurig ziek, maar het gaat bijvoorbeeld ook om huisvrouwen en -mannen, niet-gekwalificeerde jongeren en ouderen. Velen van hen zijn ontmoedigd, ze zoeken niet naar werk omdat ze denken dat ze te jong of te oud zijn, geen competenties hebben of andere zorgen hebben. Een aanpak op maat is noodzakelijk.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties