fbpx


Geen categorie

Apache vrijgesproken, journalisten geschaduwd door privédetectives

VVJ wil journalisten beschermen tegen privédetectivesDe Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft projectontwikkelaar Erik Van der Paal geen gelijk gegeven in zijn aanklacht tegen Apache. Van der Paal had een zaak aangespannen wegens privacyschending nadat twee journalisten van het progressieve medium een ondertussen beroemde bijenkomst van Van der Paal met vele Antwerpse prominente politici stiekem hadden gefilmd. Het vonnis is nog niet schriftelijk gepubliceerd, maar wat wel geweten is, is dat de rechtbank oordeelt dat Apache zijn journalistieke opdracht naar behoren heeft vervuld. Van belaging…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft projectontwikkelaar Erik Van der Paal geen gelijk gegeven in zijn aanklacht tegen Apache. Van der Paal had een zaak aangespannen wegens privacyschending nadat twee journalisten van het progressieve medium een ondertussen beroemde bijenkomst van Van der Paal met vele Antwerpse prominente politici stiekem hadden gefilmd.

Het vonnis is nog niet schriftelijk gepubliceerd, maar wat wel geweten is, is dat de rechtbank oordeelt dat Apache zijn journalistieke opdracht naar behoren heeft vervuld. Van belaging van Erik Van der Paal — zoals de aanklacht luidde — is geen sprake. Daarmee is het kenbaar maken van de bijeenkomst in restaurant ‘t Fornuis voor de rechter van maatschappelijk belang.

Schaduwen

Maar minstens even belangrijk als deze voorbije rechtszaak is — uit journalistiek oogpunt — de rechtszaak die enkele journalisten van Apache tegen Erik Van der Paal en enkele aan hem gelieerde bedrijven zijn begonnen. Tezamen met de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) stelt Apache zich burgerlijke partij en dient een klacht in omdat Van der Paal enkele journalisten van het medium zou hebben laten schaduwen door privédetectives.

Dat de VVJ zich mee burgerlijke partij stelt, wijst erop dat deze zaak voor de journalistiek belangrijk is. Au fond gaat het erover of het bronnengeheim van beroepsjournalisten gevrijwaard blijft, of dat privédetectives de bronnen van journalisten mogen onderzoeken.

Agusta

Volgens VVJ-voorzitter Pol Deltour komt zo’n burgerlijke partijstelling niet vaak voor. Voor Deltour herinnert deze zaak enigszins aan de Agusta-smeergeldaffaire. Begin jaren 2000 klaagden enkele Belgische journalisten de Belgische staat aan voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens, waarop het Hof oordeelde dat de Belgische Staat inderdaad het bronnengeheim had geschonden na enkele huiszoekingen en inbeslagnames. Uiteindelijk leidde de afwezigheid van een Belgische wet ter bescherming van het journalistieke bronnengeheim in 2005 tot een journalistieke beschermingswet. Dat was een initiatief van toenmalig N-VA-parlementslid Geert Bourgeois.

Op eenzelfde manier moet de burgerlijke partijstelling van de VVJ bijdragen tot een herziening van de wet op privédetectives. Die hervorming werd mee gestuurd door toenmalig Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V).

Kris Peeters verwijst naar Apache

Toen het Europees parlement vorig jaar een resolutie over de bescherming van journalisten goedkeurde, stelde Peeters twee amendementen voor die specifiek ingingen op het schaduwen van journalisten door privédetectives. Peeters verwees hierbij rechtstreeks naar Apache.

De beslissing om dit in een wet te gieten, komt echter aan de Europese lidstaten toe. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is alleszins van plan om de wet op privédetectives te hervormen. Of journalisten hierbinnen beter beschermd zouden worden, is voorlopig echter onzeker.

[ARForms id=103]

Christophe Degreef