fbpx


Geopolitiek

Baltische staten stappen op uit overleg met China

Estland en Letland presenteren China de rekening voor agressieve houding en steun aan RuslandDonderdagavond kondigden de ministeries van Buitenlandse Zaken van Estland en Letland plots aan dat ze het cooperation framework of Central and Eastern European Countries and China per onmiddellijk verlaten en niet meer deel zullen nemen aan de activiteiten. De droge persberichten zijn qua timing en qua toon een frontale kopstoot voor de Chinese president Xi Jinping. Chinese Zijderoute De Cooperation between China and Central and Eastern European Countries (China-CEEC Cooperation) werd opgericht op 26 april 2012 en was een poging…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Donderdagavond kondigden de ministeries van Buitenlandse Zaken van Estland en Letland plots aan dat ze het cooperation framework of Central and Eastern European Countries and China per onmiddellijk verlaten en niet meer deel zullen nemen aan de activiteiten. De droge persberichten zijn qua timing en qua toon een frontale kopstoot voor de Chinese president Xi Jinping.

Chinese Zijderoute

De Cooperation between China and Central and Eastern European Countries (China-CEEC Cooperation) werd opgericht op 26 april 2012 en was een poging van Peking om onder andere de voormalige Oostbloklanden warm te maken voor de nieuwe Chinese Zijderoute, ook gekend als Belt and Road Initiative (BRI). China stelt het nog steeds voor als een win-win op de daarvoor gemaakte website.

Nadat Litouwen – na het diplomatiek incident over de Litouwse banden met Taiwan en de Chinese, economische maatregelen om Litouwen te straffen – uit de samenwerking stapte, dacht China nog steeds dat het straffeloos EU-landen kon schofferen. Die impressie kon ontstaan door het stuntelige gedrag van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie.

Estland

Na de recente dreigementen tegen Taiwan en de steun aan de Russische agressor in Oekraïne afgelopen week, is de maat nu vol voor zowel Estland als Letland. Om 16u41 op 11 augustus publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland een kort persbericht.

Hoewel de regering meedeelde dat ze zal blijven werken aan pragmatische en constructieve relaties met China, gaf ze ook heel duidelijk te kennen niet meer deel te nemen aan het Chinees platform. De Estse minister voegde er fijntjes aan toe dat Estland al sinds februari geen vergaderingen meer bijwoonde.

Letland

Tegelijk verscheen een persbericht bij de buren in Letland. De korte boodschap was zo nodig nog minder diplomatisch geformuleerd: ‘In view of the current priorities of Latvian foreign and trade policy, Latvia has decided to cease its participation in the cooperation framework of Central and Eastern European Countries and China’. In het perspectief van de huidige prioriteiten, staakt Letland de deelname.

Vervolgens zei de Letse regering bijna letterlijk hetzelfde als de Estse. ‘Letland zal blijven streven naar constructieve en pragmatische relaties met China’. Als ultieme sneer sloot de minister af met ‘as through EU-China cooperation based on mutual benefit, respect for international law, human rights and the international rules-based order’.

Vooral de ‘wederzijdse voordelen’, zoals de paukenslag ter afronding ‘gebaseerd op respect voor internationaal recht, mensenrechten en de internationale orde gebaseerd op regels’, kunnen tellen als een uppercut richting China.

Diplomatieke kar

Op 3 augustus had China nog de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Dendias, voor haar diplomatieke kar gespannen in Phnom Penh te Cambodia. Via controle van tal van Griekse, economische sectoren (zoals havens) meent China Griekenland te kunnen inzetten als vijfde colonne binnen de Europese Unie voor het ‘Taiwan-vraagstuk’.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, misbruikte de ontmoeting om de firm position van het communistische China te onderstrepen. De Griekse minister kon niks zeggen door het laffe ‘één-China-beleid’ van de Europese Unie en de Griekse economische afhankelijkheid van Chinese staatsbedrijven, die vooral havens en rederijen in hun macht hebben.

Taiwan of Tibet

China eist van de Unie dat het China als één geheel beschouwt en dus Taiwan of Tibet niet bij naam noemt. Die komedie betreft ook betwiste eilanden in Japanse en Russische territoriale wateren. De naam Taiwan gebruiken volstaat om de communisten in razernij te doen ontsteken.

De communisten in Peking rekken deze ‘one China policy’ ook steeds op. Waar het ‘one China principle’ inhield dat Taiwan en China samen China uitmaken, ontkent het één-China-beleid dat meer dan één Chinese staat mogelijk is en enkel de Volksrepubliek China kan bestaan. De Chinese zetel in de VN-veiligheidsraad die de communisten van Taipei overnamen, garandeert Peking bijna internationale straffeloosheid.

Democratie versus dictatuur

Pikant detail is dat ook Taiwan lang communistisch of continentaal China als onderdeel van de Republiek China op Formosa (oude Portugese naam van Taiwan) beschouwde. Momenteel zijn veel Taiwanezen van oordeel dat onafhankelijkheid te verkiezen valt boven opgaan in één staat. Taiwan is een democratie en de Volksrepubliek China is een communistische dictatuur.

Het feit dat de Europese Unie Litouwen afgelopen jaar niet liet vallen tegen China en het nieuwe feit dat de twee andere Baltische republieken China een zeer duidelijke boodschap geven dat het steunen van Russisch imperialisme of Chinese avonturen in die richting niet getolereerd zal worden, duidt misschien op een meer assertieve houding binnen de Europese Unie tegen de Volksrepubliek China.

Lode Goukens

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool.