JavaScript is required for this website to work.
La voix du sud

Bienvenue en Wallonie

ColumnChristian Laporte28/7/2024Leestijd 3 minuten
Niet toevallig is er veel aandacht voor ruimtevaart.

Niet toevallig is er veel aandacht voor ruimtevaart.

foto © 2024 Charlie & Billie

De zomer is begonnen, het toerisme bloeit. Bij Bergen vindt u een spectaculair belevingscentrum rond wetenschap.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Nu de nationale feestdag voorbij is wordt het wat kalmer in politiek Wallonië, zelfs nu sommige hoge pieten van de PS zich ineens ervan bewust lijken te worden dat ze niet meer aan de (absolute) macht zijn. Des te meer omdat de regionale regering en ook de gemeenschapsregering – de ene geleid door Adrien Dolimont, de andere door Elisabeth Degryse – al helemaal operationeel zijn, ook al zijn de medewerkers van de nieuwe ministers nog niet allemaal aangewezen.

Eén zekerheid: er zullen minder MR- en Engagés-militanten de ministeriële kabinetten bevolken. Kwestie van te tonen dat er echte verandering aan het komen is. Tot grote spijt blijkbaar van de nieuwe linkse oppositie die blijft herhalen dat de Waalse burger zal moeten inleveren. Voor veel van hun trouwe aanhangers-medewerkers zou dat wel eens waar kunnen zijn. Enfin!

Intussen is het volop zomer- en vakantietijd, hoogseizoen ook voor de Waalse toerismesector. Algemeen gezien gaat het daarmee goed: www.VisitWallonia.be doet het goed. Het is wachten op de eerste initiatieven van de nieuwe minister van toerisme, Valérie Lescrenier (Engagés), opvolgster van de dynamische Valérie De Bue (MR), die enkele maanden geleden verklaarde dat Wallonië een belangrijke rol moet en kan spelen in het Europees toerisme. Haar opvolgster, die uit Marche-en-Famenne komt, zal dat niet tegenspreken.

Niet alleen Bouchez-City…

Maar we zijn zelf ook op onderzoek gegaan. We gingen naar Frameries. Niet omdat we er de bekendste Waal van het moment – Georges-Louis Bouchez – hoopten te ontmoeten, maar omdat deze oude steenkoolmijngemeente in de onmiddellijke rand van Bergen zich op de kaart van het Waalse top-toerisme heeft geplaatst met de ontwikkeling van een science-center. Het is in geen tijd een topbestemming geworden niet alleen voor Franstaligen uit België en Noord-Frankrijk, maar ook voor een aantal Vlamingen. Frameries ligt op amper vijftig kilometer van Vlaanderen.

Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook altijd interessante tijdelijke projecten. Geschikt – zoals in de tijd op het titelblad van Kuifje stond – voor mensen tussen 7 en 77 jaar. Een echte aanrader.

Nouvel, un grand architecte…

Dit megaproject is ontwikkeld sinds de late jaren zeventig. Het was het antwoord van het Waalse Gewest op de zeer zware industriële crisis waarbij talloze grote bedrijven dicht gingen. Met steun vanuit de Europese Unie was het idee om de oude mijnsite van Crachet-Picquery, gelegen in het hart van de toen zeer verarmde Borinage, om te vormen tot een plek voor de verspreiding en de promotie van de wetenschap en technologie. Na een Europese projectoproep werd niemand minder dan Jean Nouvel, een Franse architect met wereldfaam, aangewezen om de omgeving te revalorisen.

Het bleek de ideale keuze. Ook al omdat Nouvel ook rekening hield met de geschiedenis van de streek. De industriële architectuur van de jaren 50 leverde spectaculaire gebouwen op waarvan sommige, zoals het Belvédère, de kabellift en de machinekamer, nadien geklasseerd werden als historisch erfgoed. Nouvel integreerde die in een hedendaags project met de codes en materialen van de industriële constructies. Zo vond hij voor de creatie van een brug van meer dan 210 meter, die naar verschillende locaties leidt, inspiratie in de werking van de oude steenkoolmijn.

In het begin kreeg de site de naam Pass. En dat was in alle eerlijkheid geen schot in de roos. Ook Pass leed onder een Henegouwse socialistische bestuurscultuur. De troefkaart werd niet uitgespeeld. Nogal wat attracties gingen defect en werden niet gerepareerd; ook het onthaal liet heel veel te wensen over. Heel jammer voor de Borinage…

Het was wachten op een nieuwe generatie voor beterschap. Ook bij de PS, met voorop Elio Di Rupo. Er werd resoluut gekozen voor een ander businessmodel, de nieuwste technologieën werden in huis gehaald en ook de naam werd veranderd: SparkOH (het Engelse woord voor vonk en de OH van de verbazing en verwondering). Het geheel is één groot belevingscentrum: de combinatie van interessant en amusant.

Deze zomer krijgt vooral de ruimtevaart en al wat ermee samenhangt volle aandacht. En dat is geen toeval.

De eerste Waal in de ruimte…

Na twee Vlamingen, Dirk Frimout en Frank De Winne, zal de Naamse Raphaël Liégeois de eerste astronaute wallon pur jus zijn. En dat kon uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. En ja, ook dat is zeer geslaagd. Wij hebben er alvast zeer van genoten. We hebben er zo waar boulets à la liégeoise gegeten – ballekes moeten niet altijd in tomatensaus; ze smaken ook in zoetzure saus van Luikse siroop.

En er is zelfs Sparkoh-pils, con amore gecreëerd door de brouwerij van Le Roeulx, vooral bekend van haar Saint-Feuilliens… En er zijn ook faciliteiten: alle plaatjes zijn in het Frans, het Nederlands en in het Engels! Bienvenue en Wallonie !

Info over Un été sous les étoiles: zie sparkoh.be

Meer van Christian Laporte
Commentaren en reacties