fbpx


DNA

‘Het DNA van Vlaanderen’ – nu in promotie in onze online boekhandel




Wat wil de Vlaming écht? Hoe wil de Vlaming dat onze samenleving er idealiter uitziet? Wat verwacht de Vlaming van onze politici en politieke partijen? Waar ligt de Vlaming wakker van? Welke instellingen vertrouwt hij? Wat zijn de prioriteiten waarop de politici zich moeten concentreren?’

Gewapend met een heel arsenaal vragen en stellingen, trok marketingdeskundige Jan Callebaut — in opdracht van de VRT — de voorbije tien jaar Vlaanderen rond. De bevraagde Vlamingen moesten ook telkens een lijst van ‘waarden, ‘overtuigingen’ en ‘persoonlijkheidskenmerken’ rangschikken. Het resultaat van die bevragingen leest als een caleidoscoop van wensen en verwachtingen. Leg daar een analyse naast van de evolutie van de politiek in ons land, en je kunt perfect begrijpen waarom partijen kiezers bij bosjes verloren of wonnen. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder beschrijft in dit boeket afgelopen decennium in de Wetstraat.

Het DNA van Vlaanderen, zo heet niet enkel het onderzoek van Callebaut, het is ook de titel van een boek dat deze week verscheen. De confrontatie van wat Vlamingen willen — het onderzoek van Callebaut en co — en de evolutie van de politiek — de analyse van Ivan De Vadder — leert ons begrijpen waarom de traditionele ‘middenpartijen’ het vandaag moeilijk hebben. Ze toont ook aan dat Groen én N-VA  — tezamen! — toekomstkansen hebben. Al stelt De Vadder vast, dat bij N-VA de motor sputtert sinds Marrakesh en door de coronacrisis.

Prof. Carl Devos noemt dit boek ‘duizend keer relevanter dan de wisselende pikorde in peilingen.’ VUB-rector Caroline Pauwels noemt de analyse ‘verhelderend en ontluisterend’. In de Boekencast van deze week sprak David Geens met beide auteurs.

Doorbraak roept Het DNA van Vlaanderen uit tot ‘Boek van de week’. U kan het bestellen in onze online boekhandel voor €25,00. Deze week zonder verzendkosten.

Bestel hier met gratis verzending

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.