JavaScript is required for this website to work.

Media en Vlaamse natievorming – De verbeelding van de leeuw – Boek van de Week

Doorbraak redactie5/6/2020Leestijd 2 minuten
Een beeld uit Schipper naast Mathilde,

Een beeld uit Schipper naast Mathilde,

foto © VRT

Natie en identiteit krijgen mee vorm door de inzet van de media. Over de relatie van media en Vlaamse Beweging verscheen zonet ‘De verbeelding van de leeuw’, ons boek van de week.

In een interview met Doorbraak zei wijlen Etienne Vermeersch: ‘Story, Humo en VTM gaven de Vlaamse identiteit – onbedoeld – veel meer vorm dan Volksunie, Vlaams Blok, n-VA of de hele Vlaamse Beweging. Zij hebben die niet geconstrueerd. Die Vlaamse identiteit ontstond spontaan. Veel lezers van Dag Allemaal  werden sociologisch Vlaming, zonder daarmee een actieve politieke keuze te maken.

Als anno 2020 een Vlaamse regering geleid door Vlaamsnationalisten inzet op een Vlaamse canon, weet ze waarom. Je moet de natie kunnen verbeelden opdat ze zou kunnen bestaan. Dat is altijd zo geweest. Na 1830 gaven historici, literatoren, musici en beeldende kunstenaars mee vorm aan een Belgische identiteit — om een naam als Hendrik Conscience maar te noemen. In deze context ontwikkelde zich gaandeweg ook een Vlaams natievormingsproject in, naast en tegen de Belgische samenhorigheid. Vandaag vraagt de Vlaamse regering aan de publieke omroep en de film- en literatuurfondsen om de Vlaamse identiteit te versterken, terwijl Vlaamse nieuwsmedia dag in dag uit Vlaanderen letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten.

De verbeelding van de leeuw onderzoekt hoe media en cultuur — in de meest brede zin van beide woorden — worden ingezet voor de vorming van een Vlaamse natie, en dat al sinds de 19de eeuw, tot vandaag. Het kruim van de Vlaamse historici, letterkundigen en politicologen werkte mee aan dit boek, onder redactie van Bruno De Wever en Gertjan Willems.

Onderzoek

De Wever: ‘Nationalisten hebben instrumenten nodig om hun boodschap verkocht te krijgen. Tegelijk worden massamedia mee gevormd door naties, waardoor er een complexe wisselwerking tussen media en naties. bestaat. De vraagt luidt dan of een medium dat gericht is op Vlaanderen, en daadwerkelijk door een groot deel van de Vlaamse bevolking gebruikt wordt, per definitie bijdraagt tot de creatie van een verbeelde Vlaamse gemeenschap.’ Het is maar één van de onderliggende bedenkingen en behandelde onderzoeksvragen in dit rijke boek, dat — voor het eerst in Vlaanderen — de relaties tussen media en natievorming onderzoekt.

In het filmpje hieronder vindt u meer info over dit boek.

Promotie

De verbeelding van de leeuw is nu ook te koop in de Doorbraak online boekhandel. Het is meteen het ‘boek van de week’, dat u deze week zonder verzendkosten kan bestellen.

Bestel hier dit boek met gratis verzending

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties