JavaScript is required for this website to work.

Ambiorix, koning der dapperste Galliërs

Wannes Bok27/9/2023Leestijd 2 minuten
Het standbeeld van Ambiorix in Tongeren.

Het standbeeld van Ambiorix in Tongeren.

foto © Belga

Ambiorix kon een groot stuk van Caesars legers de kop inslaan. Robert Nouwen vertelt er in zijn boek ‘Ambiorix tegen Caesar’ alles over.

Ambiorix, stamhoofd van de Eburonen, kon een groot stuk van Caesars bloeddorstige legers letterlijk de kop inslaan. Daarmee kroonde hij zich niet alleen tot overwinnaar, maar ook tot één van ‘s lands dapperste inwoners ooit. Robert Nouwen vertelt er in zijn nieuwe boek Ambiorix tegen Caesar alles over. 

Het is 54 v.C. Ambiorix, stamhoofd van de Eburonen, trekt nabij Tongeren ten strijde tegen Julius Caesar en de zijnen. Liefst anderhalf legioen Romeinse soldaten laat het leven tijdens die slag en Ambiorix slaagt erin een van de grootste Gallische overwinningen ooit te verwezenlijken. Maar de Romeinen zinnen op wraak en terwijl Ambiorix de Rijn overvlucht, worden volledige stammen uitgeroeid.

Duizenden doden

Als een heroïsch verhaal vol bloed, leed, slagen, gesneuvelde krijgers, verwoeste dorpen, hongersnood, en overwinningen en nederlagen. Zo wordt het gewoonlijk verteld. Maar over de vete tussen Ambiorix die zich met zijn aanhangers liet bekronen tot ‘de dappersten aller Galliërs’ en de Romeinen is eigenlijk weinig écht bekend. Slechts enkelingen waaronder de almachtige Julius Caesar himself en wat andere schrijvers lichten een tipje van de sluier. Dus moest Robert Nouwen zich daar voor zijn nieuwe boek Ambiorix tegen Caesar op baseren.

Romes bekendste keizer Julius zou met ongeveer 40.000 soldaten tegen 336.000 Galliërs en Germanen hebben gevochten, en stam na stam verslaan. Dat net Ambiorix erin slaagde de vlotte overwinningen van Caesar een halt toe te roepen, zou te wijten zijn aan zijn sluw karakter. Nooit kon de Romeinse heerser Ambiorix trouwens vangen, laat staan terechtstellen.

Vreselijke geschiedenis

De Gallische overwinning in 54 v.C. was van korte duur. Slechts drie jaar later was Gallië uitgeput, leeggeplunderd en volledig in Romeinse handen. ‘Nouwen noemt Caesar één van de moorddadigste mannen uit de geschiedenis, die niet thuishoort in de galerij der groten. Hij schat het aantal gedode Galliërs op minstens 650.000 tot 700.000’, schrijft onze recensent Lode Goukens. Maar of die cijfers kloppen, is niet duidelijk.

Hoe dan ook, Ambiorix tegen Caesar is een prachtig boek over een belangrijk stuk Belgische geschiedenis. Geweldige beschrijvingen, waanzinnige details, grondig onderzoek en een vlotte pen spelen er de hoofdrol in. Nouwen belicht wat zeker is en ontkracht vooral de geromantiseerde verhalen uit de negentiende eeuw over de slag tussen een van de grootste Belgen ooit en de overal gevreesde Romeinse legeraanvoerder. Een dikke aanrader voor wie graag eens in de geschiedenis duikt.

Ambiorix tegen Caesar is ons boek van de week, verkrijgbaar in het Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

‘Veilig en welvarend achter de dijken!’ Met die gedachte besloot wetenschapsjournalist Arnout Jaspers zijn boek ‘De klimaatoptimist’ te schrijven. Het werk is ons boek van de week.

Commentaren en reacties