JavaScript is required for this website to work.

België kan niet beter

Wannes Bok3/10/2023Leestijd 1 minuut

foto © Unsplash

Ons Belgenland doet het slecht. Niet alleen de arbeidsmarkt faalt, ook het onderwijs, de fiscaliteit, … Gelukkig kan België beter, of niet? Bart Van Craeynest schreef er een boek over.

Ons Belgenland doet het slecht. Niet alleen de arbeidsmarkt faalt, ook het onderwijs, de fiscaliteit, het ondernemerschap en de armoedecijfers. Gelukkig kan België beter, of niet? Bart Van Craeynest diept de situatie in zijn nieuwe boek België kan beter samen met vijftien experts uit. ‘Van welke bananenrepubliek ben ik de belastingbetaler?’ vraagt onze recensent zich tijdens het lezen af. 

Gaat ons land straks failliet? Zal er binnen vijftig jaar nog geld zijn voor de pensioenen? Neemt AI straks al onze jobs over? Moeten we allemaal minder gaan consumeren om het klimaat te redden? Gaan we collectief verarmen? Het zijn vragen waar velen van wakker liggen, al bestaat er geen eenvoudig antwoord.

Toch deed Voka-denker Bart Van Craeynest in zijn boek België kan beter samen met vijftien experten een goede poging om ze te beantwoorden. Liefst vijftien hoofdstukken telt het werk, aangevuld met diepgaande essays. Verschillende onderwerpen passeren de revue.

Schokkende resultaten

De arbeidsmarkt bijvoorbeeld, wordt door Van Craeynest en CEO van het internationale Vlaamse dienstenbedrijf House of HR Rika Coppens grondig onder de loep genomen. De conclusie? Wallonië en Brussel zijn laatste van de Europese klas, Vlaanderen een gemiddelde student.

Ook de Belgische financiën ontsnappen niet aan de aandacht. Wim Moesen, professor-emeritus economie aan de KU Leuven, geeft er net zoals Van Craeynest meer uitleg over. Opnieuw blijkt België een groeiende flop te zijn. ‘Vrolijk stemt de lectuur niet. (…) Het merg van dit land is aangetast, en beterschap door de staatsstructuur en het gedrag van PS onmogelijk. Slotsom: België kan niet beter’, schrijft onze recensent Frans Crols. Maar als we onze welvaart ook voor de toekomst willen veiligstellen, en zelfs nog verder versterken, dan moeten we écht beter doen.

België kan beter is ons boek van de week, verkrijgbaar in het Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok