JavaScript is required for this website to work.

Boek van de week: de historische impact van ziektekiemen

Doorbraak redactie21/4/2020Leestijd 2 minuten

foto ©

Jared Diamond toont op toegankelijke wijze aan dat volkeren zich in de lange loop van de geschiedenis verschillend hebben ontwikkeld als gevolg van o.a. klimatologische en bacteriologische factoren.

Meeslepend, en getuigend van nieuwe inzichten, neergepend voor een breed publiek. Doorbraak-uitgever Karl Drabbe noemt Paarden, zwaarden en ziektekiemen, samen met Ondergang veruit de beste en belangrijkste boeken waarin je kennismaakt met geschiedenis-in-het-groot.

Geschiedenis is véél meer dan het verhaal van veldslagen, keizers en koningen of kunstenaars. Wie in deze tijden van corona al eens de krant openslaat, krijgt vaker parallellen met pandemieën uit het verleden te lezen. En zo leer je dat de impact van een ziektekiem op de loop van de geschiedenis (en dus de mensheid) immens kan zijn. Mochten we ca. 11.000 v.C. niet langzaam maar zeker zijn overgeschakeld op landbouw en veeteelt, zouden er ons vele ziektes gespaard gebleven zijn. (Al zouden er andere ziektekiemen, van wilde dieren ongetwijfeld een andere rol hebben gespeeld). En als die ziektekiemen niet voornamelijk in Eurazië van oost naar west zijn gereisd, zoals getemde paarden met steppenvolkeren, dan heeft dat te maken met de oriëntatie van de gigantische landmassa van dit continent.

Milieu, omgang met natuur, planten en dieren, de loop van rivieren, de ligging van bergen, de ondergrond… Alle hebben ze een ‘geopolitieke’ invloed. Allen hebben ze een impact op het mens-zijn. De mensheid zou er anders uitgezien hebben, mocht heel de wereld eruitzien als de hete, platte pannenkoek die Australië is.

Jared Diamond

Die inzichten levert Jared Diamond in een meesterlijke synthese van de geschiedenis. Hij leverde ze min of meer als eerste voor een breed publiek én won er een Pullitzerprijs mee. En zijn belangrijkste bijdrage is wel dit meermaals herdrukte en in alle mogelijke talen gepubliceerde boek Zwaarden, paarden & ziektekiemen. Drie cruciale elementen die de ongelijkheid in de wereld verklaren. Niet alleen tussen mensen, maar tussen samenlevingen, tussen continenten. Hoe anders hebben de verarmde Spaanse conquistadores met amper enkele duizenden een heel continent onder de duim gekregen?

Dat ziektekiemen zoals corona op termijn een impact op onze samenleving hebben, is maar de vraag. Futurologen, economen, filosofen en beleidsmakers breken er hun hoofd over. Met een blik op de geschiedenis kunnen we zeggen: er zal veel veranderen, maar dat zullen we allicht pas op langere termijn inzien en erkennen.

Zwaarden, paarden en ziektekiemen is het Doorbraak boek van de week: wij leveren u graag dit boek tegen een tijdelijke voordeelprijs van €20,00 excl. verzending.

Bestellen kan meteen hier of uiteraard in onze webwinkel waar u allicht nog koopjes naar uw gading vindt.
(Onze Blijf in uw kot-actie bijvoorbeeld verleent u 10% op al onze eigen uitgaven; nu verlengd tot en met 3 mei 2020.)

Alvast veel leesplezier!

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties