De bevrijding van Vlaanderen – deze week in promotie
foto ©
Het einde van de Tweede Wereldoorlog brachten zowel vreugde, verdriet als onzekerheid. De oorlog hield bij ons niet zonder slag of stoot op.
Na vier lange jaren van bezetting trokken geallieerde troepen in september 1944 België binnen. De bevrijding van Vlaanderen en het einde van de Tweede Wereldoorlog brachten zowel vreugde, verdriet als onzekerheid. De oorlog hield bij ons niet zonder slag of stoot op. Er werd hevig gevochten om de Schelde. Maandenlang zaaiden de vliegende bommen terreur in Antwerpen en omstreken.
Uit de recensie De bevrijding van Vlaanderen: de dingen die nooit voorbijgingen, onthouden we dit: ‘Wij, van een naoorlogse generatie, leven met de gedachte dat de Bevrijding een grote feestroes was, momenten van blijdschap, vreugde en gelukzaligheid. Terwijl voor heel wat burgers de ellende dan pas begon.’
‘Zelfs na de Bevrijding bleven de terreurzaaiende V2-bommen vallen, met vaak vele slachtoffers. De aanslag op Cinema Rex in Antwerpen zorgde voor vele dodelijke slachtoffers. Hauben praat erover met enkele schaarse overlevenden. Het zijn schrijnende getuigenissen. Ook het verzet van de Duitsers tegen het veroveren van de Antwerpse haven levert onthutsende verhalen op, waar je als brave, onschuldige burger niets van weet.’
Zo is De Bevrijding van Vlaanderen een eerbetoon aan al diegenen die in hun strijd toch een beetje vergeten zijn. Velen hadden jarenlang gezwegen over wat ze hadden meegemaakt, schrijft Hauben. Trauma’s werden weggemoffeld, tranen nooit vergoten, want ‘in de oorlog had iedereen wel afgezien. En toen het uiteindelijk vrede werd, wilde niemand nog herinnerd worden aan de ellende, de repressie, de angst.’
Na Ten Oorlog I en II en Onder Vlaamse velden komt het slotakkoord van de fenomenale reportagereeks van Arnout Hauben: De bevrijding van Vlaanderen. Voor dit boek werkte Arnout Hauben opnieuw samen met Johanna Spaey. Zij is de auteur van de bekroonde roman Dood van een soldaat en van Kleine encyclopedie van de eenzaamheid. Eerder schreef Johanna Spaey samen met Arnout Hauben de boeken Ten oorlog, Ten oorlog II en Onder Vlaamse velden.
De bevrijding van Vlaanderen is vanaf vandaag 21 juli ons Boek van de Week: te koop in onze online boekhandel tegen €24,50 – de verzendingskosten nemen wij graag op ons.
Alvast veel leesplezier.
Bestel hier De bevrijding van Vlaanderen met gratis verzending
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.