JavaScript is required for this website to work.

Een boekenbrief vol cadeautips

Doorbraak redactie19/12/2020Leestijd 4 minuten

10 cadeautips van de Doorbraak-boekenredactie

Een feestelijke sfeer in donkere dagen wordt extra verlicht door een goed boek. De Doorbraak-boekenredactie geeft u graag deze leestips cadeau.

De beschavingsziekte die ‘politieke correctheid’ heet, wokeness zoals het tegenwoordig wordt genoemd, stelt witte heteromannen verantwoordelijk voor zowat alles: racisme, discriminatie, het zich toe-eigenen van andere cultuurfenomenen, de (neo- of post)kolonisering…  Wie hier tegen ingaat komt in de media nergens nog aan bod. Twee Doorbraak-medewerkers leggen de vinger op de wonde. Johan Sanctorum maakt zijn scherpe analyse in Politiek incorrect— een titel die meteen zegt waar het op staat.

 

 

Jean-Pierre Rondas verblijdde ons op zijn beurt met Een kwestie van bestaan.
Beide boeken analyseren hoe het zover is kunnen komen met die politieke correctheid, die media, academia en politiek overheersen. En wie er schuldig aan is. Beide boeken zoeken uit hoe het anders kan, zonder daarom te vervallen in ‘fouten’ van weleer.
Meer weten? Bekijk het Doorbraak TV-interview met Jean-Pierre Rondas of dat met Johan Sanctorum.
Beide boeken werden nu gebundeld tegen een tijdelijk verlaagde prijs en gratis verzending.

Bestel hier de ‘niet politiek correcte bundel’ zonder verzendkosten.
(even tijdelijk uitverkocht maar spoedig terug leverbaar)

 

Je mag zeggen wat je denkt sluit hier haast naadloos bij aan. Andreas Kinneging is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Zijn hier gebundelde columns zijn glasheldere, sprankelende minicolleges waar je nog wat van opsteekt. En die je wel vaker terug ter hand neemt. Je mag zeggen wat je wilt heeft het over mensenrechten, democratie, despotisme, totalitarisme… Stukjes die de lezer doen nadenken over het gebrek aan debat en de politiek correcte dictatuur in bepaalde intellectuele en academische kringen. U leest er meer over in deze recensie.

Bestel hier Je mag zeggen wat je wilt zonder verzendkosten.

 

Verlangen, bewustzijn en zelfoverschatting: zo poogde Karel Van de Woestijne in drie woorden het levensverhaal samen te vatten van Leopold II, een vorst met een stevig zelfbeeld, die zichzelf te groot achtte voor dit kleine land. Een van de belangrijkste en kleurrijkste historische figuren uit de geschiedenis… en actueler dan ooit.
Het hele verhaal voegde auteur Johan Op de Beeck toe als ondertitel aan deze historische roman: Leopold II: het hele verhaal.
Dat is meteen ook de grote verdienste van Op de Beeck: hij heeft het niet alleen over het Congolese avontuur, maar over het hele leven van Leopold II.
U leest het verder in deze recensie van Luckas vander Taelen.

Bestel hier Leopold II zonder verzendkosten

2020 zal nog lang herinnerd worden als het coronajaar. Toen duidelijk werd dat Covid-19 een grote impact zou hebben op het leven en de samenleving, besloot sportjournalist Guy Van Den Langenbergh om honderd dagen lang zijn dagelijkse ervaringen met corona te delen.
Dit mijmerend verslag geeft gedetailleerd weer hoe het virus evolueerde en welke invloed het had op de maatschappij. De auteur wisselt individuele ervaringen af met algemene bedenkingen, vaak doorspekt met een vleugje humor.

Bestel hier Corona in 100 mijmeringen met 10% korting.

 

Even zag het er niet goed uit. De valpartij in de Ronde van Frankrijk deed alle supportersharten ineenkrimpen. Betekende dit het einde van de nog jonge wielercarrière van Wout Van Aert? Dat bleek buiten het karakter en de schier onbegrensde fysieke mogelijkheden van de Kempenaar gerekend. 2020 werd het jaar van de wonderbaarlijke heropstanding. Bart Lamers, auteur van dit boek — Een dag uit het leven van Wout Van Aert, ging met chirurg Toon Claes terug naar de spannende uren aan de operatietafel, volgde Wouts verbluffende herstel en comeback op de voet en dook in de unieke Lilse wielercultuur waar hij een exponent van is.

Bestel hier Een dag uit het leven van Wout Van Aert.

Er is niet zoiets als één Verlichting, zoals wij ook niet in de beste aller werelden leven. Dat laatste toonde verlichtingsfilosoof Voltaire al aan in de 18de eeuw. Hij schotelde zijn tijdgenoten een novelle voor, Candide, waarin de gelijknamige hoofdpersoon in een reis rond de wereld vaststelde welke politieke ontwikkelingen de mens toen kende, of mocht verwachten. De vaak absurde tocht bracht Candide — en de lezer — langs Nederland, Portugal, Suriname, Eldorado, Frankrijk en Turkije. Telkens is doffe ellende zijn deel… Meer over de invloed van Voltaire op de Verlichting en onze beeldvorming van die Verlichting(en) leest u in de Doorbraak-recensie.

Bestel hier Op wereldreis met Voltaire met 10% korting

Nog politieke filosofie levert Tinneke Beeckman ons. Deze bekende publiciste bezorgde eerder al een bijzonder lezenswaardig boek over Spinoza. Nu is het aan Machiavelli. Velen die met politiek bezig zijn of die volgen, kennen Macchiavelli vooral van zijn Il Principe. Machiavellisme, weet u wel? De associatie met manipulatie, bedrog en machtshonger is dan snel gemaakt. Maar de premoderne Italiaan was een geniale politieke denker en passionele liefhebber van vrijheid. Machiavelli is bij uitstek een denker voor een wereld in crisis. Beeckman gebruikt de inzichten om stil te staan bij wat macht, gezag, burgerschap en (politieke) deugdzaamheid vandaag betekenen. Lees meer in het interview met Tinneke Becckman.

Bestel hier Machiavelli’s lef zonder verzendkosten

Ivan Van de Cloot slaat dan weer spijkers met koppen in zijn nieuwe ‘draaiboek voor een efficiënte overheid’. In het net verschenen Overheid + markt: het beste van twee werelden toont hij haarscherp aan hoe onze overheid (met 55 procent beslag) is uitgegroeid tot een kolos en zich inlaat met zaken die de hare niet zijn, maar ze zich wel eigen maakte. ‘De overheidsinterventie moet samen met de markt leiden tot een betere wereld. Het probleem is echter nu dat de overheid meer en meer taken uitoefent die ook de privésector ook kan doen,’ kan u in de Doorbraak-recensie lezen. Van de Cloot bepleit een effectieve, efficiënte en magere overheid en levert met dit boek een belangrijk aanzet tot het noodzakelijke kerntakendebat waar ons land hoogdringend nood aan heeft.

Bestel hier Overheid + markt zonder verzendkost

Literaire fictie

Voor een laatste cadeautip kunnen we niet voorbijgaan aan wat onze literaire recensent Frank Hellemans in zijn bespreking zonder meer het Boek van het Jaar noemt. Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers kaapt die eretitel weg, een boek dat het 16de-eeuwse Antwerpen evoceert: ‘een sensueel portret van de gistende tijden in het Antwerpen vlak voor en tijdens het legendarische jaar 1566.’
‘Je ruikt, hoort, ziet en proeft het Antwerpen van voor en tijdens de Spaanse Furie’, schrijft Hellemans. ‘Je wordt opgenomen in de dolle fratsen van de wildemansbond, waar de hoofdfiguur tijdens carnaval de plak zwaait. En je leeft mee met de intellectuele gesprekken in en buiten de herberg waar cartograaf Abraham Ortelius en ook Pieter Bruegel in beeld komen.’ Een sterk verhaal met extra dimensies maar ook een boodschap die te denken geeft.

Nog niet overtuigd van de kracht van dit verhaal? Beluister dan zeker het podcastgesprek van Luckas Vander Taelen met Jeroen Olyslaegers.

Bestel hier Wildevrouw zonder verzendkosten.

 

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties