fbpx


Zonder categorie
Wildevrouw

Unieke tijdreis in 16de-eeuws Antwerpen met Jeroen Olyslaegers
Er is vaak een achteraf aanwijsbaar moment in de carrière van een schrijver waar hij een boek heeft geschreven dat door zijn kracht de reputatie van de auteur voorgoed vestigt. Dat kan een magnum opus zijn, een onbetwistbaar meesterwerk of een werk dat een aanzet zal gebleken te zijn naar nog beter. Wat later het statuut zal zijn van Wildevrouw, daarvoor is het nu nog te vroeg om een oordeel uit te spreken. Maar zeker is nu al dat Jeroen Olyslaegers een bijzonder grote krachttoer heeft verricht door ons te laten kennis maken met Beer, een herbergier in het Antwerpen van de 16de eeuw.

Barabas

Het boek is zo immens goed gedocumenteerd dat de lezer zich niet van het gevoel kan ontdoen dat Olyslaegers goed bevriend is met professor Barabas en dank zij diens teletijdmachine werd terug geprojecteerd naar die bewogen jaren van Antwerpen en hij daar zelf zijn hoofdpersonage is geworden. Zo worden we net als Olyslaegers observator van de stad, waar het in de eerste helft van de zestiende eeuw bijzonder goed leven was door de handel in exotische producten. Tot de stad eerst getroffen werd door een strenge winter, die de stedelijke levensader, de Schelde, liet dichtvriezen.

Dat is pas het begin van het onheil, dat nog groter wordt door religieuze twisten en de furie van de onbetaalde Spaanse soldaten die de stad verkrachten. Door dat Antwerpen loopt de lezer mee met Olyslaegers en is hij eregast in de Engel, het café van hoofdpersonage Beer. Dank zij de literaire kracht van de auteur ontmoeten we alle belangrijke en onbelangrijke figuren uit die periode, van de geus Brederode over Pieter Bruegel tot Willem van Oranje. We zijn getuige van de Beeldenstorm en de Spaanse Furie en zelfs radbrakingen en martelingen worden ons niet gespaard, alles op een aangrijpende, kleurrijke en barokke manier beschreven. Wildevrouw biedt een unieke tijdreis door het zestiende-eeuwse Antwerpen, die niemand die interesse heeft voor de laatste ‘vrije’ jaren van de stad voor de Val van 1585 zich zou mogen ontzeggen.

Wildevrouw is te koop in de online boekhandel van Doorbraak — u betaalt nu geen verzendkosten.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.