JavaScript is required for this website to work.

Promotie – Frans en toch Vlaams

Wannes Bok14/11/2023Leestijd 1 minuut
Ergens in Frans-Vlaanderen.

Ergens in Frans-Vlaanderen.

foto © RV

Wido Bourel schetst in zijn nieuwe boek ‘Frans en toch Vlaams’ het verhaal van Frans-Vlaanderen door de eeuwen heen. Een vaak vergeten — maar daarom niet minder belangrijk — stukje geschiedenis.

Een stukje Vlaanderen in Frankrijk. Het is bijna ondenkbaar, maar het bestaat. Het toenmalige graafschap Vlaanderen moest in de zeventiende eeuw een deel van haar grondgebied afgeven aan de zuiderburen. Maar hoe Vlaams zijn de Frans-Vlamingen vandaag nog? Wido Bourel schreef er een boek over, dat op 20 november bij Ertsberg verschijnt.

Voor velen behoort de Geschiedenis van Frans-Vlaanderen al lang niet meer tot de standaardkennis. Toch was het gebied — dat vandaag tot het noorden van Frankrijk behoort — heel belangrijk voor bijvoorbeeld de totstandkoming van de Nederlandse taal.

Echte Vlamingen?

Maar zijn de Frans-Vlamingen nog écht Vlamingen? Waar komen ze vandaan en spreken ze nog de eigen spreektaal, die sterk op de onze lijkt? Je leest het inFrans en toch Vlaams, het nieuwe boek van Wido Bourel.

Frans en toch Vlaams is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok
Commentaren en reacties