JavaScript is required for this website to work.

Frits Bosch waarschuwt voor losgeslagen samenleving

Wannes Bok24/10/2023Leestijd 2 minuten

foto © Unsplash

Stevenen we in het Westen toch af op de achtergrond? Econoom en socioloog Frits Bosch waarschuwt ons in zijn nieuwe boek Kafkaistan.

De Tsjechisch-Duitse auteur Franz Kafka leefde in een vreselijk land. Een oppermachtige overheid, geen privacy en één staatsideologie die alle burgers moesten geloven zetten de toon. ‘Ga er niet heen. Het is een ellendig land!’ roept hij ons toe. Stevenen we in het Westen toch af op de achtergrond? Econoom en socioloog Frits Bosch waarschuwt ons in zijn nieuwe boek Kafkaistan. 

Van cancel culture, identiteitspolitiek en discriminatie tot slavernij, losgeslagen elites, klimaathysterie en populisme. Frits Bosch schrijft in liefst 63 verschillende hoofdstukken over de pijnpunten die onze maatschappij vandaag bezighouden. ‘Er wordt soort handboek aangereikt dat bruikbaar kan zijn voor academici, die het narratief dat ons elke dag via de media wordt opgelepeld als tegengif kunnen gebruiken’, meent onze recensent Wim van Rooy.

Individualisme, maar geen individu

De westerse samenleving zou volgens Bosch kampen met een toenemend individualisme, terwijl de individuen opgeslorpt worden door ‘infotainment’ en de media met hun permanente cognitieve dissonantie. Inwoners zouden onder druk staan van het antihumanisme van de taliban, het populisme van de elites en de wetenschap die intussen niet meer dan ideologie is.

Daardoor mogen ze niet meer zeggen wat ze zien of horen. Elk individu krijgt met het gevaar van een van deze broedplaatsen van onzin en imminent fascisme te maken. ‘Hij wordt elke dag van zijn zintuigen beroofd of onteigend door hem of haar van populisme te beschuldigen’, pent Van Rooy.

Intussen zouden links en cultuurmarxisme de samenleving overwoekeren. En daar moeten we volgens de auteur beducht voor zijn.

Argumentatieve zuiverheid

Frits Bosch brengt met zijn Kafkaistan een argumentatieve parel uit. Hij is boos, maar laat zich niet meeslepen door zijn emoties en beargumenteert zijn standpunten op een zuivere, bewonderingswaardige manier. ‘Men wil verder lezen, verslaafd aan de dwingende stijl en het relaas van het onheil dat we elke dag voor ons zien opdoemen’, vindt onze recensent. Bosch kreeg complimenten en — ondanks zijn onheilsanalyses — spreektijd in de Nederlandse media. Nu België nog, want zijn waarschuwingen in Kafkaistan zijn in ieders belang.

Kafkaistan is ons boek van de week, verkrijgbaar in het Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Aan de hand van stukken uit binnen- en buitenland reconstrueert historicus Björn Rzoska in ‘Gedeelde grond’ nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders. Het werk is ons boek van de week.

Commentaren en reacties