JavaScript is required for this website to work.

Is links gewoon slimmer?

Wannes Bok18/10/2023Leestijd 2 minuten

foto © Unsplash

Amerikaanse academici klagen dat universiteiten te links zijn. Of dat ook in Europa het geval is, onderzoekt professor Andreas De Block in zijn nieuwe boek. 

Amerikaanse academici klagen al jaren dat universiteiten eenzijdig links zijn. Dat zou de vrijheid van denken bedreigen. Of dat ook in Europa het geval is, onderzoekt professor wijsbegeerte Andreas De Block in zijn nieuwe boek Is links gewoon slimmer?. 

J. McCarthy en J.E. Hoover maakten in de jaren vijftig jacht op linkse professoren in de Verenigde Staten. Ondanks hun inspanningen klaagden verschillende academici de jaren erna nog steeds over het eenzijdig linkse bastion dat de universiteiten zouden zijn. En dat is gevaarlijk, redeneerden zij, want de vrijheid van denken en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek worden erdoor bedreigd.

Professor Andreas De Block onderzoekt in zijn nieuwe boek Is links slimmer? of de linkse ideologie ook de Europese universiteiten overheerst. Niet op basis van meningen of zorgvuldig gekozen ‘studies’, maar met verschillende analyses, onderzoeken uit meerdere landen en vooral harde cijfers.

Wetenschappelijk onderzoek bedreigd

‘De academische sector kleurt wel degelijk links’, stelt De Block vast, ‘Maar het beeld van de universiteit als links bastion verdient wel wat nuance.’ In opeenvolgende hoofdstukken doet hij de ideologische situatie aan onze universiteiten uit te doeken.

De Blocks werk is van belang, want onpartijdigheid wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor goed wetenschappelijk onderzoek. Hij beschrijft of die onpartijdigheid wel bestaat, en hoe links of rechts de universiteiten (moeten) zijn.

Zijn boek biedt een analyse van de rol van ideologie in het academisch onderzoek en beargumenteert dat ideologische diversiteit, eerder dan neutraliteit, belangrijk is voor het maatschappelijke vertrouwen in de wetenschap en de betrouwbaarheid van resultaten. Het werk toont dat universiteiten inderdaad de linkse bolwerken zijn waarvoor vele rechtse critici ze houden. Bovenal pleit het boek voor een ideologisch diverse en inclusieve universiteit.

Is links gewoon slimmer? is ons boek van de week, verkrijgbaar in het Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Het lijkt wel of er niemand nog iets of iemand gelooft binnen de politieke wereld. Of dat terecht is, zochten Walter Damen en Hannelore Simoens uit in hun nieuwe boek ‘Wie gelooft die mensen nog?’.

Commentaren en reacties