JavaScript is required for this website to work.

Kies je kind: lang, gespierd, blond, blauwe ogen?

Doorbraak redactie14/5/2021Leestijd 2 minuten

De codekraker is sprankelende wetenschapsjournalistiek van Walter Isaacson, hoogleraar geschiedenis en biograaf van onder anderen Steve Jobs, Albert Einstein en Leonardo da Vinci.

Hoe gaat het eraan toe, zou je je beginnen afvragen, bij wetenschappelijke onderzoekers, in laboratoria, online zoommeetings, conferentiezalen? Walter Isaacson is je vlieg aan de wand, schrijft Frans Crols in zijn recensie van dit inzicht verschaffend boek De codekraker.
Inzicht in de biotechnologie, de samenwerking en jaloezie tussen universitaire labo’s en ondernemingen, de discriminatie van vrouwelijke wetenschappers, de microkosmos van de ontraadseling van het leven, wordt uw deel, zoals onze recensent aangeeft.

Baanbrekend

In oktober 2020 ontving biochemicus Jennifer Doudna samen met haar collega Emmanuelle Charpentier de Nobelprijs voor de Scheikunde en dit voor de ontwikkeling — een doorbraak zeg maar — van de Crispr-Cas9 techniek, waarbij wetenschappers in staat zijn te knippen en plakken in de menselijke DNA-sequenties. Een revolutionaire methode die ondertussen volop gebruikt wordt bij de ontwikkeling van Covid-19 vaccins. Dat soort technieken zou ook toelaten dat we zullen kiezen welke kenmerken onze kinderen hebben: lang, blond, blauwe ogen, gespierd… Isaacson volgt Doudna op haar wetenschappelijke reis en staat stil bij de morele vraag die dit onvermijdelijk oproept. Waar ligt de grens bij genetische manipulatie?

Profetisch
Dankzij Jennifer Doudna, Emmanuelle Charpentier en hun collega’s weten we nu zeker dat dieren en mensen programmeerbare genetische codes en systemen hebben. Precies zoals we zagen in de film Jurassic Park uit 1993: uitgestorven dinosaurussen herleefden er door het DNA aan te vullen met dat van amfibieën. Profetisch blijkt nu.
Genen bewerken en zo ziekten uitroeien, gezondere mensen scheppen, betere gewassen ontwikkelen … het lijkt science fiction. Maar het zou kunnen…
De codekraker kan je bovenal lezen als een detective verhaal: het is even spannend vanwege heel wat onderlinge rivaliteit én brengt bovendien het verhaal van een van de grootste wetenschappers van onze tijd en de toekomst van de mensheid

 

Bestel hier uw exemplaar

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties