JavaScript is required for this website to work.

Leopold II — Deze week in promotie

Doorbraak redactie26/6/2020Leestijd 2 minuten
De kern van Verlindens betoog in ‘Zwarte Trots, Witte Schaamte’? Erkennen dat
het kolonialisme geleid heeft tot een verregaande vernietiging van de identiteit
van de gekoloniseerde bevolking, de ontwrichting van de waardevolle traditionele
cultuur en structuren, het dramatische verlies aan zelfredzaamheid.

De kern van Verlindens betoog in ‘Zwarte Trots, Witte Schaamte’? Erkennen dat het kolonialisme geleid heeft tot een verregaande vernietiging van de identiteit van de gekoloniseerde bevolking, de ontwrichting van de waardevolle traditionele cultuur en structuren, het dramatische verlies aan zelfredzaamheid.

foto © Doorbraak

Heeft het überhaupt zin om Leopold II van zijn sokkel te halen? Of dat België zijn excuses aanbiedt aan Congo? Peter Verlinden gaat deze moeilijke vragen niet uit de weg in zijn nieuwe boek.

Neen, de koloniale monumenten mogen niet verdwijnen uit het Belgische straatbeeld, wel integendeel. Neen, de Belgische politici moeten zich niét verontschuldigen voor het kolonialisme en de Belgische koning Filip evenmin voor de misdaden in Kongo Vrijstaat van zijn voorvader Leopold II.

Toen hij het boek schreef, of zijn uitgeefster het boek inplande, had geen van beiden durven denken dat het uitgangspunt van Peter Verlindens nieuwe boek zó actueel zouden zijn. En zó uitdagend.

Leopold II

Nu Leopold II overal van zijn sokkel valt, Lumumba in Oostende een plein krijgt, en een educatief bordje niet meer volstaat bij de erfenis van het Belgische kolonialisme, is het boek van oud-VRT-journalist Peter Verlinden een verfrissend essay. Congokenner Erik Bruyland noemt het in zijn recensie ‘een verademing tegenover tal van recente, soms fanatiek-ideologische geschriften over dit onderwerp. Een thema dat opnieuw in volle actualiteit werd gekatapulteerd na de wereldwijde verontwaardiging over de brutale dood van de Afro-Amerikaan George Floyd.’

Zwarte trots, witte schaamte? is ‘een welgekomen oppuntstelling. Een toelichting bij een tijdsgewricht uit de geschiedenis dat de gemoederen — zonder veel kennis van zaken — blijft beroeren. Dit essay is een voor een ruim publiek toegankelijke eerste kennismaking met de thematiek. Het draait immers rond thema’s als het weghalen van historische monumenten, commotie rond Leopold II en Zwarte Piet en andere erfenissen met koloniale wortels.’

Promotie

Peter Verlinden nuanceert: er is meer grijs dan zwart of wit in het verleden. Of het nieuwe boek van Peter Verlinden veel aandacht krijgen, is maar de vraag. Verlinden wil Leopold II géén genocidair noemen, want historisch niet correct. Bovendien stelt hij voor dat België geen politieke excuses zou aanbieden; de gewone Congolees heeft daar niets aan. Ook voor schadeclaims waarschuwt hij. Hij stelt voor het hoogstens beter te doen dan weleer. En dat zijn momenteel geen populaire standpunten.

U kan het boek als ‘Boek van de week‘ aanschaffen; de verzendkosten nemen wij voor onze rekening.


Bestel hier – gratis verzending

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties