Liever een spuitje dan een rusthuis? — Belangrijk boek over woonzorgcentra, nu in promotie
Een rapport van Amnesty International legde de situatie van de woonzorgcentra bloot in Vlaanderen. Maar er is meer aan de hand, blijkt uit het nieuwe boek van Ann Peuteman.
Verwaarloosde bewoners, overbevraagd personeel, onvoldoende middelen, belabberde prijs/kwaliteit. Zeker in tijden van corona, krijgen we maar weinig positief nieuws uit de Vlaamse woonzorgcentra. Als klap op de vuurpijl is er het rapport van Amnesty International (!) over hoe er met grondrechten van onze bejaarden is omgegaan de voorbije maanden. In een nieuw boek onderzoekt journaliste Ann Peuteman wat er beter kan. ‘De overheid is in de fout gegaan.’
Zou u graag ‘straks’ naar een rusthuis trekken? Waar uw privacy wordt afgenomen, u in groep, op vaste tijdstippen vaste kost voorgeschoteld krijgt? Waar uw vrijheid van keuze wordt belemmerd? Regeltjes die u niet voor menselijk houdt, uw leven zullen bepalen? Alvast de moeder van auteur Ann Peuteman is kort: liever een spuitje dan een rusthuis.
Alarm
In Verplant: Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrumonderzoekt Ann Peuteman het leven in Vlaamse rusthuizen. Ze sprak daarvoor met tientallen bewoners, verzorgenden, bestuurders én beleidsmedewerkers. Op basis daarvan stelt ze vast dat de situatie in de Vlaamse woonzorgcentra ernstig is. Maar niet hopeloos.
Mits voldoende middelen en een mentaliteitswijziging, kunnen we het leven van ouderen die niet langer zelfstandig kunnen wonen, op termijn veel aangenamer maken. Kern daarbij is: plaats de verzorgde centraal en behandel hem/haar als een volwassen individu, met eigen wensen, een eigen individualiteit, een eigen verleden. Bejaarden in een woonzorgcentrum zijn geen nummertjes. Het zijn mensen, zoals u en ik. Misschien zullen ze dan ook langer leven… De gemiddelde tijd die je doorbrengt in een woonzorgcentrum is minder dan twee jaar. Rusthuizen mogen géén sterfhuizen meer zijn…
Verplant is een alarmistisch boek, ook al schetst Peuteman ook een positief beeld van hoe het anders en beter kan. Het is een wakeup-call voor alle beleidsmakers in dit land, maar ook voor directieleden en bestuurders van de bestaande woonzorgcentra in Vlaanderen. Vooral is het een boek voor iedereen met ouders die het al wat moeilijk stellen. En voor wie vandaag veertig-vijftig is. Want zoals het er nu voor staat, weet je dat je serieus mag beginnen sparen, om je een verblijf in een woonzorgcentrum te kunnen veroorloven.
Promotie
Verplant is een boek voor iedereen die wakker ligt van zijn oude dag, of die van ouders en grootouders.
In haar recensie van Verplant stelt Pinar Akbas vast: ‘Peuteman schrijft op een humane en herkenbare wijze over zorg, eenzaamheid, verdriet, angst, seksualiteit en seksualiteitsbeleving bij ouderen. Ontroerend mooie getuigenissen van bewoners en personeel slepen je mee. Ze doen je nadenken over hoe je je eigen oude dag zou willen inrichten.’
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.