Promotie – De Rapaille Partijen
Cornelis de Gelder in zijn hoogdagen.
foto © Wikimedia
Wie in het Nederlandse taalgebied iets wil weten over het fascisme in heden en verleden, komt vroeg of laat uit bij de historicus Robin te Slaa, zo blijkt.
Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. Historicus Robin Te Slaa schreef er een fantastisch boek over.
In 1921 wordt Nederland op zijn kop gezet door een politiek schandaal: zwerver en dronkaard Cornelis de Gelder — beter bekend als ‘Had-je-me-maar’ — raakt onverwachts verkozen tot lid van de Amsterdamse gemeenteraad.
Maar liefst 1.000 stemmen haalt De Gelder binnen. Niet toevallig, zo blijkt later, wanneer wordt ontdekt dat het om een doelbewuste stunt gaat van een groep Amsterdamse anarchisten – al gauw bekend onder de scheldnaam ‘Rapaille Partij’ – die de parlementaire democratie wil uitdagen.
Het hele gebeuren wordt gevolgd door nieuwe geruchtmakende verkiezingsacties en de oprichting van lokale Rapaille Partijen. Intussen davert het systeem op haar grondvesten.
Tumultueuze geschiedenis
Op basis van uitvoerig bronnenonderzoek beschrijft Robin te Slaa levendig deze tumultueuze geschiedenis. Zijn De Rapaille Partijen is een uitstekende, diepgravende studie van de opkomst van anarchisme, futurisme, dadaïsme en zelfs vroeg fascisme in het Nederland van het interbellum.
Te Slaa, bekend om zijn uitvoerige werken over de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB), biedt met dit boek een unieke blik op hoe politiek, kunst en provocatie elkaar destijds kruisten.
De Rapaille Partijen is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.
Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.
‘De Staatsinjectie’ van Tinie Kardol is ons boek van de week. Koop het nu tegen een voordeelprijs!