JavaScript is required for this website to work.

Promotie – Het nieuwe IJzeren Gordijn

Wannes Bok4/6/2024Leestijd 1 minuut
Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

foto © Unsplash

‘De prijs van dertig jaar militaire verwaarlozing, morele politiek en zelfoverschatting is hoog’, pent Rob de Wijk in ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’. Het werk is ons boek van de week.

Europa lijdt al meer dan dertig jaar aan zelfoverschatting, schrijft hoogleraar Rob de Wijk in Het nieuwe IJzeren Gordijn. Een pijnlijke realiteit, waarmee wij door de oorlog in Oekraïne hardhandig zijn geconfronteerd.

In Het nieuwe IJzeren Gordijn biedt Rob de Wijk zijn lezers een diepgaande analyse van het ingewikkeld kluwen van gebeurtenissen die hebben geleid tot de Russische invasie van Oekraïne.

Het Westen is er sinds de val van de Sovjet-Unie lang vanuit gegaan dat de liberale democratie heeft gezegevierd, vindt hij. Onterecht, want in internationale betrekkingen draait het volgens De Wijk als vanouds om macht en belangen, waarbij democratie en humaniteit vaak ondergeschikt zijn.

Nu er oorlog is uitgebroken in Oekraïne zien we daar de gevolgen van. De Wijk uit stevige kritiek op de actieve ondersteuning door Europese politici van de Majdan-revolutie in Oekraïne en de mislukte onderhandelingspogingen rond de Oost-Oekraïense regio’s. Hij beschrijft Poetin bovendien als een standvastig en sluwe strateeg die de touwtjes strak in handen houdt.

Genoeg stof voor een ontzettend interessant boek dus.

Machten en belangen

Het boek onderzoekt de veranderende dynamiek tussen grootmachten zoals de VS, Rusland en China. De Wijk laat zien hoe deze landen hun macht en belangen najagen, vaak ten koste van democratische idealen en menselijke waardigheid. Wie de huidige wereldorde beter wil begrijpen, doet er dus goed aan het werk te lezen.

Deze historische gebeurtenissen werden nooit eerder zo duidelijk toegelicht, en doen de lezer grondige lessen trekken voor de toekomst. Kortom, het werk is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in internationale betrekkingen.

Het nieuwe IJzeren Gordijn is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties