Promotie – Hoop
foto © Unsplash
‘Hoop’ vertelt het verhaal van een geëngageerde arts en zijn strijd tegen wereldvreemde Broeders zonder liefde. Het werk is ons boek van de week.
Hoewel de naam het tegendeel doet vermoeden, heeft huisarts Rudy Van Giel geen goede herinneringen aan zijn tijd bij de Broeders van Liefde. Hij zag er naar eigen zeggen hoe de kerk zelfs vrijwilligers misbruikte en schreef zijn aangrijpend verhaal neer in Hoop.
Jaren ’90, Gent. Een goedbedoelende vzw opent een opvangtehuis voor zieke en stervende minderbedeelden en aidspatiënten. ‘Maar als een muurzwam achter het behang woekeren de zielenherders van de kerk. Niet uit naastenliefde, maar uit winstbejag, uit machtswellust en in een poging hun dominantie over de ethische principes van het land te behouden’, schrijft huisarts Rudy Van Giel in Hoop.
Actueel
Zijn boek is een vervolg op de talloze schokkende verhalen over misbruik in de kerk de afgelopen maanden. Gepasseerd zijn die zeker nog niet, zo blijkt nu paus Franciscus onlangs ‘na de melding van ernstige nieuwe elementen’ de klerikale status van Roger Vangheluwe afnam.
Gefocust op het blootleggen van de modus operandi van de kerk, schudt Van Giel een emotioneel werk uit zijn pen. Je leest hoe vrijwilligers nietsvermoedend een caritatief initiatief instappen en geconfronteerd worden met een sluipend gif dat zich steeds meer verspreidt. Hoop vertelt het verhaal van een geëngageerde arts en zijn ‘strijd tegen wereldvreemde Broeders zonder liefde’. Het is zonder twijfel de moeite te lezen. Een oordeel velt u zelf.
Hoop is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.
Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.
Iedereen aan ’t werk! is onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de evoluties van het werkleven, of zich zorgen maakt over de toekomst. Het is ons boek van de week.