JavaScript is required for this website to work.

Prooi – in promotie

Doorbraak redactie5/3/2021Leestijd 2 minuten
In haar nieuwe boek ‘Prooi’ durft Ayaan Hirsi Ali de problemen benoemen.

In haar nieuwe boek ‘Prooi’ durft Ayaan Hirsi Ali de problemen benoemen.

foto © Belga Image

Zwijgen over problemen rond migratie en een fundamentalistische islam speelt extreemrechts in de kaart. In haar nieuwe boek ‘Prooi’ reikt Ayaan Hirsi Ali oplossingen aan.

De recente instroom van mensen uit een islamitische samenleving bedreigt de rechten van vrouwen, niet alleen van gelovige moslima’s maar ook van vrouwen uit de eigen westerse cultuur. Dat is de these van het zonet verschenen boek Prooi van Ayaan Hirsi Ali. De ontkenning van dit probleem is geen oplossing, stelt Hirsi Ali. Integendeel.

Prooi

Al zo’n vijftien jaar woont Ayaan Hirsi Ali niet meer in Nederland. Dat belet haar niet om haar visie en eigen verhaal te verduidelijken in interviews. Zo kan u haar nu woensdagavond bekijken en beluisteren tijden een Facebook live uitzending in gesprek met EU-parlementslid Assita Kanko. Die laatste publiceerde eerder het boek Omdat je een meisje bent, dat een thematiek behandelt die Hirsi Ali ook behandelt.

Prooi is een controversieel boek, alleen al omdat het frontaal ingaat tégen het heersende politiek correcte denken van verdoezelen en minimaliseren. Rond migratie is een taboe ontstaan dat Hirsi Ali absoluut wil doorbreken. Wie migratieproblemen benoemt wordt al snel extreemrechts en racist genoemd. Dat verwijt kan je Ayaan alvast niet geven: als oud-VVD-politica nam ze geen blad voor de mond, werd ze zelf een prooi voor fanatieke moslims en kreeg ze regelmatig af te rekenen met (doods-)bedreigingen. Vluchten uit Europa was voor haar een noodzakelijke optie.

In haar recensie elders op Doorbraak schrijft Pinar Akbas: Met haar nieuwe boek Prooi wil ze duidelijk maken dat de positie van vrouwen in islamitische gemeenschappen in Europa nog altijd niet gunstig evolueert en dat zelfs de positie van de autochtone Europese vrouw erop achteruitgaat. Het boek vraagt dus aandacht voor de onderdrukte positie van vrouwen in islamitische migrantengemeenschappen en de positie van de Europese autochtone vrouw die slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd door mannen uit islamitische landen. De auteur wil de positie van de vrouwen onderzoeken nadat een groot aantal mannen uit overwegend islamitische landen zijn gemigreerd naar Europa.’

Falende media-aandacht

Er is te weinig aandacht voor de groeiende onvrijheid: het nalopen, nasissen, het intimideren van vrouwen op straat… zorgt ervoor dat ze op de duur afstand nemen van hun vrijheid, liever thuis blijven en niet meer uitgaan.
Niet-westerse overtuigingen overleven in daden, zegt Ayaan Hirsi Ali. ‘Families die hun dochters thuishouden van school, ouders die dochters verbieden make-up te dragen, hun eigen liefdespartner te kiezen, kidnapping van meisjes om hen in hun land van herkomst gedwongen te laten trouwen…’ Alle vrouwen kunnen op openbare plekken het slachtoffer worden van intimidatie, betastingen en aanrandingen, niet alleen de vrouwen uit de migrantengemeenschappen. Dat is een bedreiging die álle vrouwen ernstig moeten nemen. De openbare ruimte moet veilig blijven voor álle vrouwen, met of zonder hoofddoek.
Ayaan praat erover met vrouwen: hun getuigenissen staven het verhaal dat Ayaan Hirsi Ali hier brengt.

Positieve noot

Zwijgen over migratie en de uitwassen van een geradicaliseerde islam, zegt Ayaan, is de rechts-populisten in de kaart spelen. Door te zwijgen kunnen zij feiten schromelijk overdrijven en de haat voeden. En dat wil zij voorkomen door te benoemen en tegelijk oplossingen aan te bieden. Zo wordt het boek meteen een oproep tot verandering.

U vindt het boek in onze online boekhandel.

Bestel hier uw exemplaar

Bekijk hier het gesprek van Assita Kanko met Ayaan Hirsi Ali.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties