JavaScript is required for this website to work.

Verdeeld door dezelfde politieke cultuur — in promo

Doorbraak redactie22/5/2021Leestijd 1 minuut

foto © Herre Daelemans

De geschiedenis van de eenheid in verdeeldheid en verdeeldheid in eenheid van de Lage Landen nu te boek gesteld én in promotie.

Ook al kreeg het deltagebied aan de Noordzee een gedeelde naam — De Lage Landen — ook al deelden ze hun velden als slagveld voor alle grote Europese oorlogen, ook al bloeiden hun economieën, ze bleven op enkele korte periodes na, staatkundig los van elkaar bestaan.

Het Noorden van de Lage Landen is gericht op gezag en goed bestuur en zoekt via overleg naar een consensus, het Zuiden kenmerkt zich door conflict en oppositie en vindt vanuit zijn verdeeldheid een compromis.

Dynamiek

NederlandenDat is precies wat dit boek De Lage Landen: een geschiedenis voor vandaag concreet onderzoekt. Die verschillende dynamiek verklaart bijvoorbeeld de andere houding die er heerst tegenover de overheden. Het boek leest dan ook als een verklaring voor de evolutie van het politieke reilen en zeilen in de Nederlanden.

Historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen voeren de lezer door zes eeuwen geschiedenis, leggen de nadruk in deze twee politieke culturen op de gedeelde traditie, waarin zowel de eigenheid als de onvermijdelijke samenwerking aan bod komt, met nadruk op de veranderende structuren en de gevolgen die tot vandaag doorleven.

De puzzel van macht en tegenmacht
‘De grote stappen, Evenementen (met hoofdletter) en verklarende elementen (met kleine letter), schrijft Karl Drabbe in zijn recensie, passen in dit boek als puzzelstukken in mekaar. Het is een puzzel van macht en tegenmacht, van actie en reactie, van eenmaking en scheuring. Zowel tussen Noord en Zuid als binnenin de beide onderdelen van de Lage Landen.
Drabbe ziet de kracht van dit boek dan ook in de beknopte, vlot geschreven, synthetische zoektocht naar gelijkenissen en verschillen tussen Noord en Zuid in maar 200 bladzijden..

Het resultaat is een onmisbare en eigentijdse benadering van cultuurverschillen die ver teruggaan. En zelfs nog bestaan.

Bestel hier uw exemplaar

 

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties