Britten willen quota migratie zelf bepalen
De angst voor Ukip zorgt voor een verharde houding van David Cameron tegenover de EU.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementMet een stevige onliner zette de Britse premier David Cameron op 20 oktober zijn standpunt tegenover de EU in de verf: ‘I’m very clear about who the boss is, about who I answer to and it is the British people.’ Daarmee zette hij de aftredende EU-commissievoorzitter José Manuel Barosso in zijn hemd. Die had laten weten dat de plannen om quota voor EU-migratie in te voeren in het VK illegaal zouden zijn en dat indien het VK de Europese Unie zou verlaten het zijn invloed zou zien marginaliseren.
Realistisch?
De Britse overheid lijkt hiervan niet onder de indruk, maar dat is veeleer een kwestie van politiek overleven dan wat anders. De hete adem van de aanstormende Ukip stinkt voor de Conservatieven. De Britse regering weet maar al te goed dat een aanpassing van de EU-verdragen over migratie de goedkeuring vereist van de andere lidstaten. De regering zou zich in zijn voorstel baseren op de mogelijkheid die nieuwe lidstaten nog hebben om grendels op de instroom van nieuwkomers in te voeren. Het voert daarbij Kroatië op als voorbeeld dat uiterlijk tot 2020 limieten kan opleggen.
Go to bed with Farage, wake up with Miliband
Peilingen tonen aan dat het succes van de eurosceptische Ukip een verderzetting van de regering Cameron zo goed als onmogelijk maakt. De meeregerende Liberal Democrats liggen volledig uitgeteld aan de kant. Labour zit daardoor in een vreemde, maar toch comfortabele positie om de macht in het parlement te heroveren. Cameron en zijn gevolg proberen met een verharde houding over migratie en de EU de Ukip-minnende kiezer te overtuigen. Vote Ukip get Labour is nu het devies waarmee de Tories de Britten oproept om vooral voor hen te stemmen. Het kersverse Ukip-parlementslid, Douglas Carswell, spreekt van een paniekreactie in de aanloop van de volgende tussentijdse verkiezing op 20 november 2014 in Rochester. Zijn partij bepleit een complete terugtrekking uit de EU, omdat het volgens hen de enige mogelijkheid zou zijn om de immigratie te beheersen. Het ziet er naar uit dat Ukip in Rochester vernietigend zal winnen.
Foto: (c) Reporters
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.