fbpx


Buitenland

CPAC 2017: Kan Trump de conservatieven achter zich krijgen?
Vandaag, 23 februari, begint CPAC, de hoogmis van de conservatieve beweging in de Verenigde Staten. CPAC staat voor Conservative Political Action Conference. Het is een jaarlijks event dat traditiegetrouw plaatsvindt in de hoofdstad, Washington DC. Het werd voor de eerste keer georganiseerd in 1973.

Huis met vele kamers

De Amerikaanse conservatieve beweging is een bont gezelschap. Die varieert van libertariërs die voorstander zijn om een eind te maken aan de – overigens waanzinnige – oorlog tegen drugs, tot mensen die sterk voorstander zijn van familiale waarden. Daarnaast is er een grote rol weggelegd voor de NRA en clashen neoconservatieven die overal ter wereld Amerikaanse soldaten willen uitsturen en non-interventionisten met elkaar over buitenlands beleid. Nogal een bont gezelschap.

Dit jaar was er vooraf al grote controverse rond Milo Yiannopoulos, een openlijk homoseksuele jongeman die voor zichzelf naam gemaakt heeft als conservatieve relnicht. Hij schrijft (schreef) voor Breitbart en leunt aan bij het zogenaamde alt-right (alternative right). De man kreeg nationale bekendheid door een gewelddadige linkse manifestatie tegen hem toen hij kwam spreken op een universiteit.

Trump

Deze CPAC is voor de eerste keer in acht jaar een CPAC waarbij er een Republikeinse president is. Tijdens de Bush-jaren was er nogal wat wrevel over het beleid van de regering Bush binnen de conservatieve beweging. Maar in 2009, toen Obama net verkozen was, leek het net een begrafenis. In 2010 was er dan de nieuwe hoop met de Tea-party beweging en met de jongeren rond het libertarische icoon Ron Paul.

De Trump-administratie heeft een groot charmeoffensief ingezet richting conservatieve beweging en is heel sterk vertegenwoordigd op deze CPAC. U moet weten dat Trump maar de eerste keer op CPAC kwam spreken in 2011 en vorig jaar zelf niet kwam opdagen. Hij presteerde dan ook slecht in de straw poll, een peiling onder de aanwezigen op de conferentie.

Dit jaar komt bijna iedereen met naam en faam van de Trump-administratie. De president komt zelf op vrijdagochtend, en vanavond komt zijn vice-president Mike Pence spreken. Vandaag opent de conferentie met Kellyanne Conway, de campagneleider van Trump en werkzaam als adviseur. Op de middag komen Reince Priebus (stafchef van het Witte huis) en Steve Bannon (speciaal adviseur en ideologische toeverlaat van Trump) langs voor een gezamenlijk event om hun eenheid naar de buitenwereld te tonen. Het wordt interessant om de lichaamstaal en de interactie tussen de twee heren te zien. Op zaterdag komt ook Scott Pruitt langs, de nieuwe baas achter het milieuagentschap EPA.

De vraag is dan ook of Trump er in zal slagen om de conservatieve beweging achter zijn project te krijgen. Trump mag dan door veel conservatieven niet als conservatief gezien worden, toch maakt hij alle ideologische dromen van de conservatieve beweging waar, of hij doet toch alvast zijn best.

Doorbraak aanwezig

Ikzelf ben aanwezig voor Doorbraak om verslag te brengen te maken, maar dat dat geen sinecure is voelde ik al op de luchthaven, ik werd getrakteerd op een extra ommetje bij het migratiekantoor. Blijkbaar mag je niet zomaar naar de VS vliegen en een conferentie verslaan zonder journalistenvisum. Ik kwam er vanaf met een waarschuwing en met de mededeling, ‘next time, we’re sending you back’. 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Neyskens

David Neyskens is bestuurder van de denkank Libera! en volgt voor Doorbraak de Verenigde Staten op de voet.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.