De-banking: de nieuwe burgerlijke dood
foto © DB
Advocaat en fiscalist Thomas Spaas praat met Winfried Matheeussen over het fenomeen van de-banking: de nieuwe burgerlijke dood.
Steeds meer burgers en bedrijven worden geconfronteerd met de-banking. Zij worden door hun bank buitengezet en blijven achter zonder bankrekening. In praktijk betekent dat dat je buiten de maatschappij wordt geplaatst en geen enkele economische activiteit van betekenis meer kan uitvoeren. Een nieuwe versie van de in de grondwet verboden burgerlijke dood, als het ware.
Het recente voorbeeld van de Britse Brexit-politicus Nigel Farage zit nog vers in het geheugen. Coutts, een bank voor vermogenden, zette Farage aan de deur. Dichter bij huis zijn er de voorbeelden van voormalig Vlaams Belang-politicus Dries Van Langenhove en notoire luis in de pels van het financieel establishment Eric Geenen. Maar ook bedrijven zijn het slachtoffer van de-banking. De diamantindustrie, wapenwinkels en schietstanden hebben het moeilijk om nog aan een bankrekening te geraken. Wat opvalt is dat banken weinig geneigd zijn uitleg te geven.
Thomas Spaas, advocaat en fiscalist, krijgt steeds meer cliënten over de vloer die door de-banking getroffen worden. Hij legt uit waarom banken dit doen en wat je als (ex-)klant kan ondernemen. Biedt de wet op de basisbankdienst een oplossing of schiet de overheid te kort in het beschermen van de burger tegen de nieuwe burgerlijke dood?
00:43 Wat is de-banking en waarom doet een bank dit?
10:20 Wat zijn de gevolgen van de-banking en mag een bank dit zomaar doen?
13:07 Wat kan je als klant ondernemen?
15:45 Problemen met Basisbankdienst.
26:16 Buitenlandse banken als alternatief.
30:30 Einde van de grootbanken?
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.