De goddelijke prins gaat met pensioen
Geloof het of niet, maar dit is echt. Het is geen #fakenews.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementPhilip Mountbatten, de prins-gemaal van Queen Elizabeth II, gaat dus vanaf zijn 96ste met pensioen. Het is een opmerkelijk en leuk nieuwtje. Wij, de gewone stervelingen, worden eraan herinnerd dat niets eeuwig duurt. Voor de Yaohnanan stam betekent het echter zo veel meer.
De stam woont op het eiland Tanna, dat tussen Australië en de Fiji-eilanden ligt. De godsdienst van het volk staat in het teken van prins Philip. Ze geloven dat hij een god van hun eiland is die de gedaante heeft aangenomen van Philip. In hem geloven, schenkt hen het leven. Zodra hij sterft, dan keert zijn geest terug naar het eiland. De hoogbejaarde prins is zich bewust van de vreemde adoratie voor zijn persoon. Hij stuurde al enkele gesigneerde foto’s naar de eilandbewoners. Die foto’s worden er als relieken vereerd.
Waarom Philip? De cultus begon nog voor hij een voet op het eiland zette. Al jaren gelooft men er in de mythe van een blanke man die voortkomt uit de vulkaangeest. Hij zou op de aarde zijn teruggekeerd in een menselijke gedaante en trouwen met – jawel – een koningin. Wellicht moet een van de stamleden in de jaren ’50 of ’60 een foto hebben gezien van de prins. Op die manier werd de mythe werkelijkheid. In 1974 bezochten Elizabeth II en Philip het eiland. De Yaohnanan waren in de wolken.
Sindsdien wachten ze op zijn terugkeer. Elk jaar wordt de verjaardag van de prins gevierd als een belangrijke religieuze feestdag. Het is de dag waarop hun messias zal wederkeren naar Tanna. Naast rituele dansen worden verhalen over Philip en zijn magische krachten verteld. Zijn biografie wordt behandeld als een heilig boek.
En ziet. De prins trekt zich binnenkort terug uit het publieke leven en op dit moment trekt er een tropische storm richting het eiland. Het is voor de stam geen toeval. De geest van de vulkaan bereidt zijn terugkeer voor.
Foto: (c) Reporters
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.