Actualiteit, Buitenland, Europa

De grexit van de jaren ’80

Als onderdeel van het koninkrijk Denemarken werd Groenland lid van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in januari 1973. Een referendum wees uit dat de Denen erbij wilden horen. Alle Denen? Neen, de Groenlanders stemden met zo’n 70 % tegen het lidmaatschap, maar ze moesten zich schikken naar de nationale meerderheid. Enkele jaren later verwierf het eiland een grote autonomie waardoor de weg openlag om het lidmaatschap van de EEG te herbekijken.

In 1982 werd de bevolking van Groenland geraadpleegd en 53% van de bewoners stemden tegen een verderzetting van het EEG-lidmaatschap. De bevolking, die grotendeels van de visvangst leeft, ergerde zich blauw aan de Europese visserijregelgeving. Op 1 februari 1985 was het eiland niet langer een onderdeel van de Gemeenschap, maar het behield de officiële status van Overzees Gebied van de EEG waardoor het een bevoorrechte economische partner bleef.

De Groenlanders zijn vandaag best een tevreden volk. Het eiland heeft een hoger gemiddeld inkomen per inwoner dan het VK, Frankrijk en zelfs Duitsland. De economie van Groenland geniet van de vrije handel met de EU zonder onderworpen te zijn aan de Europese decreten en de bijbehorende bureaucratie. Op dit moment is vooral het thema van volledige politieke zelfstandigheid het onderwerp van debat. Een mogelijke terugkeer naar de EU is voor de Groenlanders het laatste van hun zorgen.

 

 

(c) Reporters

Harry De Paepe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Harry De Paepe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans