fbpx


Buitenland
Poetin

De mythe over ‘Poetin als baken tegen de islam’

Invloed moslims groeit ook in RuslandOnder mijn artikel over Vitali Sjisjov, de Wit-Russische activist die zich in Kiev zou hebben opgehangen, schreef lezer Marc Schoeters het volgende aan mij gerichte commentaar: 'Veel mensen – misschien meer dan u denkt – voelen zich heden in West-Europa bedreigd. Niet door de heer Poetin – noch door de Russische bevolking. Maar door een invasieleger van mensen die al jarenlang met hun antiwesters geloof de grondvesten van onze westerse beschaving ondermijnen. In veel steden van ons West-Europees continent vindt…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Onder mijn artikel over Vitali Sjisjov, de Wit-Russische activist die zich in Kiev zou hebben opgehangen, schreef lezer Marc Schoeters het volgende aan mij gerichte commentaar:

‘Veel mensen – misschien meer dan u denkt – voelen zich heden in West-Europa bedreigd. Niet door de heer Poetin – noch door de Russische bevolking. Maar door een invasieleger van mensen die al jarenlang met hun antiwesters geloof de grondvesten van onze westerse beschaving ondermijnen. In veel steden van ons West-Europees continent vindt dag na dag geweld plaats tegen de autochtone inwoners. U weet dit hopelijk ook – maar ik meld het u toch maar even. Als opfrissing van uw al dan niet geprivilegieerde geheugen. ‘

‘En wilt u nu werkelijk iets horen dat waarschijnlijk aan uw bewustzijn is ontglipt: zonder de heer Poetin en de Russische bevolking voelt de meerderheid van de mensen in deze westerse contreien zich als een ongedekte cheque. Want de heer Poetin en heel Oost-Europa zullen uiteindelijk de enige hoop blijken voor ons – West-Europeanen die lijden onder dat vijandige antiwesterse geloof – om nog enige kans te maken op overleving. En het overleven van onze kinderen. En onze kleinkinderen. Ik zeg het maar hé.’

‘Schitterend dus hoe de heer Poetin met het Tsjetsjeense gespuis heeft afgerekend. En ook schitterend hoe de heer Poetin zich keihard verzet tegen de politiek-correcte dictaten van de EU en verraders als Verhofstadt. De vijand van onze vijanden is onze vriend. Begrijpt u? Dus – meneer Ardy Beld – u mag in naam van de vrije meningsuiting zoveel u wilt schijten op de enige hoop die ons West-Europeanen en hun beschaving nog blijft op een fatsoenlijk overleven. Maar verwacht van ons geen applaus.’

Poetin is niet hetzelfde als Rusland

Ter verklaring; ik schrijf over de Russischtalige landen, omdat ik als vertaler de Russische taal perfect beheers en een persoonlijke band heb met vooral Rusland en in mindere mate met Wit-Rusland. Ik heb er vrienden, ken er zeer veel mensen en ben, naar mijn bescheiden mening, goed op de hoogte van de ontwikkelingen aldaar.Van beide landen hou ik, van hun cultuur, van de mentaliteit van de mensen. Maar Poetin is niet hetzelfde als Rusland.

Verre van. Poetin is een corrupt ambtenaartje dat van ontvanger van steekpenningen op zijn kantoortje bij de gemeente Sint-Petersburg is uitgegroeid tot een oppermachtige kleptocraat die de Russische economie tot de op de bodem uitzuigt. En dankzij een leger van hielenlikkers bij radio en televisie het zo weet te verkopen dat een deel van de bevolking hem staand applaus geeft.

Rusland in de uitverkoop

Vladimir Poetin is er alleen op uit zichzelf en zijn naaste vrienden te verrijken ten koste van diezelfde Russische bevolking. Het idee van de Russische wereld? Laat met niet lachen. Als de lezer de moeite zou nemen Moskou (liefst niet alleen de Arbat en het Rode Plein) te bezoeken of beter nog een willekeurige provinciestad zou het hem opvallen hoezeer het sinds 20 jaar heersende regime het land in de uitverkoop heeft gegooid. En dat precies aan wat de lezer noemt: ‘het invasieleger van mensen die al jarenlang met hun antiwesters geloof de grondvesten van onze westerse beschaving ondermijnen’.

Bijna alle commercie, van kleine kiosken, restaurants tot kledingwinkels en supermarkten in de Russische hoofdstad, is steevast in handen van mensen met achternamen als Mogamedov, Basajev, Petrosjan, Kikabidze en dergelijke De Ivanovs en Petrovs hebben het nakijken. De situatie is daar voor de autochtonen geen haar beter dan die in pakweg Antwerpen, Amsterdam, Keulen of Berlijn. En mocht er iemand wat van willen zeggen, halen de moslimbroeders graag even de honkbalknuppels om hun plekje onder de Russische zon met doorslaande argumenten te verdedigen.     

Offerfeest

Op 20 juli 2021 feliciteerde Poetin, onze ‘enige hoop om kans op overleving te maken’, de moslims met het Offerfeest. ‘Deze eeuwenoude feestdag doet een beroep op de grondslag en waarden van de islam, roept op tot barmhartigheid, rechtvaardigheid en vroomheid, en tot een zorgzame en hartelijke houding tegenover anderen,’ aldus de Russische president. Volgens het staatshoofd ‘vormen deze hoge humanistische en morele idealen die aan alle wereldgodsdiensten ten grondslag liggen, een sterke bindende kracht die bijdraagt tot de versterking van de interetnische harmonie in de samenleving en tot het behoud van de culturele diversiteit en de kenmerkende tradities van ons volk.’

Wat betreft ‘diversiteit en interetnische harmonie’ zou ik zeggen, als u toch in Moskou bent, maak eens een tochtje met de metro, bezoek een willekeurige markt, loop eens rond in een buitenwijk, u zult versteld staan hoe divers de bevolking inmiddels is. De Russische taal zult u daarbij nauwelijks horen, dat kan ik nu alvast verklappen.

Tsjetsjeense leider al 14 jaar aan de macht

Ramzan Kadyrov, leider van – ik citeer de lezersreactie: ‘het Tsjetsjeense gespuis waar Poetin zo schitterend mee heeft afgerekend’ is inmiddels al 14 jaar aan de macht en daarmee de oudste regionale leider van Rusland. De invloed van de vader van tien kinderen op de Russische politiek, zowel op nationaal als internationaal niveau, is in tegenstelling tot die van andere lokale bestuurders enorm.

AnzorovBelgaImage / AFP / Kirill Kudryavtsev

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov.

 

De baardige Tsjetsjeen mag, net als hofnar Vladimir Zjirinovski, en plein public zeggen wat zelfs voor de Russische diplomatie net even iets te ver gaat. Daarvoor wordt hij dan ook vorstelijk betaald, in 2018 declareerde hij omgerekend nog een jaarsalaris van 86.000 euro, in 2020 was dit al 4,4 miljoen euro. Als extraatje mag hij naar goeddunken zijn professionele moordenaars door heel de wereld sturen om critici uit de weg te laten ruimen. De journaliste Anna Politkovskaja en de politicus Boris Nemtsov zijn slechts twee van de bekendste slachtoffers van de lange arm van ‘de vader van de Tsjetsjeense natie’.   

En de Russische bevolking? Poetin lacht ze uit. Midden in hun gezicht. Tijdens een live vraaggesprek met burgers vroeg hij een man die informeerde wanneer bij hem in de nederzetting eindelijk een verharde weg zal worden aangelegd: ‘U heeft een auto?’ ‘Ja’, antwoordde de man. ‘Waarom heeft u een auto als u er toch niet mee kan rijden?’ Gelach. Applaus. Einde voorstelling.

[ARForms id=103]

Ardy Beld