JavaScript is required for this website to work.
Europa

De smadelijke nederlaag van Theresa May

Harry De Paepe15/1/2019Leestijd 2 minuten
De Britse premier Theresa May onderging een indrukwekkende politieke nederlaag.

De Britse premier Theresa May onderging een indrukwekkende politieke nederlaag.

foto © Reporters

Theresa May onderging de grootste politieke nederlaag in de moderne Britse geschiedenis. Zowaar een historische premier.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Theresa May moet de meest verbindende premier uit de moderne Britse geschiedenis zijn. Ongelooflijk hoe ze mensen met onderling grote meningsverschillen kan verenigen tegen haar plannen.

Historische vernedering

De premier haar brexitplan werd op een vernederende manier weggestemd door het Lagerhuis. 202 leden stemden voor en 432 leden stemden het plan weg. Een meerderheid van 230 voor de tegenstanders. In 1924 verloor de socialistische premier Ramsay MacDonald met 166 stemmen. Daarop diende hij zijn ontslag in en er volgden verkiezingen. Theresa May is door haar nederlaag historischer dan MacDonald. Maar zij trekt niet naar Buckingham Palace, nee, de premier nodigt de oppositie uit tot een motie van wantrouwen. Ze koopt zichzelf een extra dag om dit debacle politiek te overleven.

Motie van wantrouwen

Oppositieleider Jeremy Corbyn ging gretig in op de uitnodiging van de premier. Zijn stem kon zijn opwinding niet verbergen. Veel hangt nu af van de motie van wantrouwen van Labour. Het is niet 100% zeker dat Labour dat sowieso wint. De kans is allerminst onbestaande dat de 118 (!) opstandige conservatieve parlementsleden van de 318 zich toch achter de premier scharen. De belangrijke stemmen van de 10 Noord-Ierse Lagerhuisleden van de DUP heeft ze al. Dat bleek in een allereerste reactie aan de BBC. Hun afkeer van Corbyn is te groot.

Wat is het plan?

Als ze het haalt, wat is dan haar plan? Wel, praten. Praten over alle partijgrenzen heen. Ja, dat is het plan van een regering die al twee jaar werkt aan die brexit. Met het resultaat van dat gepraat wil de premier naar de EU stappen. De Schotse SNP nodigde de premier uit om de brexit uit te stellen en wil wel met Theresa May in gesprek gaan. ‘Brussels’ maakte echter al duidelijk dat er niet meer te praten valt over het akkoord. Donald Tusk van de EU liet via Twitter uitschijnen dat de Britten het hele brexitgedoe beter schrappen.

If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?

— Charles Michel (@eucopresident) January 15, 2019

Maar, net als voor de deal van May is er ook geen meerderheid in het Lagerhuis voor ‘no Brexit’. Net zoals er geen meerderheid bestaat voor ‘no deal’. Evenmin voor ‘a second referendum’. De verdeeldheid heerst alom.

Hoewel, niet zo wanneer het over de brexitdeal gaat van Theresa May.

 

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties