fbpx


Europa
Theresa May

De smadelijke nederlaag van Theresa May
Theresa May moet de meest verbindende premier uit de moderne Britse geschiedenis zijn. Ongelooflijk hoe ze mensen met onderling grote meningsverschillen kan verenigen tegen haar plannen.

Historische vernedering

De premier haar brexitplan werd op een vernederende manier weggestemd door het Lagerhuis. 202 leden stemden voor en 432 leden stemden het plan weg. Een meerderheid van 230 voor de tegenstanders. In 1924 verloor de socialistische premier Ramsay MacDonald met 166 stemmen. Daarop diende hij zijn ontslag in en er volgden verkiezingen. Theresa May is door haar nederlaag historischer dan MacDonald. Maar zij trekt niet naar Buckingham Palace, nee, de premier nodigt de oppositie uit tot een motie van wantrouwen. Ze koopt zichzelf een extra dag om dit debacle politiek te overleven.

Motie van wantrouwen

Oppositieleider Jeremy Corbyn ging gretig in op de uitnodiging van de premier. Zijn stem kon zijn opwinding niet verbergen. Veel hangt nu af van de motie van wantrouwen van Labour. Het is niet 100% zeker dat Labour dat sowieso wint. De kans is allerminst onbestaande dat de 118 (!) opstandige conservatieve parlementsleden van de 318 zich toch achter de premier scharen. De belangrijke stemmen van de 10 Noord-Ierse Lagerhuisleden van de DUP heeft ze al. Dat bleek in een allereerste reactie aan de BBC. Hun afkeer van Corbyn is te groot.

Wat is het plan?

Als ze het haalt, wat is dan haar plan? Wel, praten. Praten over alle partijgrenzen heen. Ja, dat is het plan van een regering die al twee jaar werkt aan die brexit. Met het resultaat van dat gepraat wil de premier naar de EU stappen. De Schotse SNP nodigde de premier uit om de brexit uit te stellen en wil wel met Theresa May in gesprek gaan. ‘Brussels’ maakte echter al duidelijk dat er niet meer te praten valt over het akkoord. Donald Tusk van de EU liet via Twitter uitschijnen dat de Britten het hele brexitgedoe beter schrappen.

Maar, net als voor de deal van May is er ook geen meerderheid in het Lagerhuis voor ‘no Brexit’. Net zoals er geen meerderheid bestaat voor ‘no deal’. Evenmin voor ‘a second referendum’. De verdeeldheid heerst alom.

Hoewel, niet zo wanneer het over de brexitdeal gaat van Theresa May.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.