Debat Vance versus Walz: heeft Kamala Harris verkeerd gekozen?
J.D. Vance en Tim Walz geven elkaar de hand.
foto © Belga
David Neyskens over het vicepresidentiële debat, de impact van Helene en de hardnekkigheid van speciaal aanklager Jack Smith.
De Amerikanen kiezen binnen een maand een nieuwe president. Amerikakenner David Neyskens vertelt meer over de bijzondere gebeurtenissen van de voorbije week in de Verenigde Staten.
In wat waarschijnlijk het laatste debat is voor de verkiezingen namen de kandidaat-vicepresidenten het tegen elkaar op. Daarbij scoorde vooral J.D. Vance, Republikein en de ‘running mate’ van Donald Trump, goed. Hij kwam presidentieel over, zoals achteraf ook bleek uit de reacties: 65 procent van de kijkers vond dat Vance het beter deed dan Tim Walz, Democraat en de man die Kamala Harris naar voren schoof. Heeft zij wel de juiste keuze gemaakt?
Orkaan Helene slaat toe
De Verenigde Staten bleven de laatste week niet gespaard van rampen. De doortocht van orkaan Helene, die vooral in het westen van Georgia en de beide Carolina’s veel schade en slachtoffers veroorzaakte, vestigde de aandacht op de gebrekkige hulpverlening door FEMA, het federale bureau voor rampenbestrijding. Dit soort rampen kunnen ook bepalend zijn voor de verkiezingsuitslag. Trump profiteerde van de gelegenheid om zichzelf in de kijker te zetten, terwijl Harris eerder stuntelig reageerde.
Verder buigt Neyskens zich over de aanklachten waarmee speciaal aanklager Jack Smith ex-president Trump belaagt. Smith lijkt de wet en de regels wel heel breed en creatief te interpreteren. Of dat Trump gaat schaden of net helpen, is de hamvraag.
We sluiten af met de cijfers: al 1,8 miljoen kiezers brachten hun stem uit via ‘mail in voting’ en ‘early voting’. Neyskens legt het verschil tussen de twee uit. Verder kijken we naar de peilingen bij zeer specifieke minderheidsgroepen en wat dat kan betekenen voor de uitslag.
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
De best gelezen stukken van 2024 op Doorbraak. Vandaag: econoom Ivan Van de Cloot heeft grondige bedenkingen bij de plannen voor een meerwaardebelasting.