JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Hilde Van Mieghem vangt bot bij Hof van Cassatie in zaak tegen Pieter Auwaerts

NieuwsWinfried Matheeussen2/10/2024Leestijd 2 minuten
Pieter Auwaerts/Hilde Van Mieghem.

Pieter Auwaerts/Hilde Van Mieghem.

foto © Facebook/Belga

Het verzoekschrift van het IGVM en Hilde Van Mieghem, in de zaak tegen Facebookgebruiker Pieter Auwaerts, werd niet ontvankelijk verklaard.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) en actrice Hilde Van Mieghem vangen bot bij het Hof van Cassatie in hun zaak tegen Facebookgebruiker Pieter Auwaerts die in plastische, niet al te fijnzinnnige bewoordingen van leer trok tegen wat hij ‘de hypocrisie van Van Mieghem’ noemde na de affaire rond Bart De Pauw. Het IGVM en Van Mieghem kregen eerder al in eerste aanleg en beroep ongelijk na hun klacht tegen Auwaerts wegens seksisme en aanzetten tot discriminatie, haat en geweld.

Voor Auwaerts komt hiermee een einde aan een acht jaar durende juridische lijdensweg (over de details van de zaak vindt u hier meer). Nadat hij ook in beroep werd vrijgesproken, was de ergernis groot toen bleek dat het IGVM en Van Mieghem besloten naar het Hof van Cassatie te trekken.

‘Zowel in eerste aanleg als voor de beroepsrechter heb ik over de hele lijn gelijk gekregen’, zo reageert Auwaerts. ‘Die vonnissen waren altijd goed gemotiveerd, maar toch besloten de tegenpartijen telkens verder te gaan. Ook naar Cassatie. Maar daar hebben ze er snel komaf mee gemaakt. Hun verzoekschrift werd niet ontvankelijk verklaard. Dat spaart me op z’n minst de kosten van een cassatieprocedure uit. Want dit spelletje heeft nu acht jaar geduurd en heeft me in totaal zo’n 16.000 euro gekost. Een bedrag dat ik zelf moet ophoesten.’

Misbruik overheidsmiddelen

Want dat wringt het meest bij Auwaerts, dat Hilde Van Mieghem kon blijven procederen dankzij de steun van het IGVM. ‘Ik vind het wraakroepend dat een BV, die bevriend is met adjunct-directeur Liesbet Stevens van het IGVM, dat instituut kan gebruiken om tegen een burger en belastingbetaler te procederen, alleen omdat die zich gekrenkt voelt. Hier is een enorme machinerie tegen mij in stelling gebracht, met overheidsgeld. Ik vind dat een grotesk misbruik van publieke middelen. Nu goed, ze zijn nu tot drie maal toe in het ongelijk gesteld.’

Auwaerts heeft nog een boodschap voor de bevoegde ministers in de nieuwe regeringen: ‘Ik kan alleen maar hopen dat men vanuit politieke middens eens duidelijk maakt aan dit soort instituten dat ze wel een bestaansreden hebben, maar dat ze niet ten strijde moeten trekken tegen columns en Facebookposts. Er bestaat genoeg onrecht en er zijn genoeg domeinen waarin de rechten van vrouwen moeten gevrijwaard worden en waar ze zich effectief nuttig kunnen maken. Justitie, dat al overbelast is, moet niet misbruikt worden voor dit soort non-processen. Belastinggeld is te schaars om het hieraan te verkwanselen.’

Geen reactie van IGVM

Bij het IGVM was niemand bereikbaar voor commentaar. Het is ook niet duidelijk of Van Mieghem en het IVGM, nu de rechtsmiddelen in België uitgeput zijn, overwegen om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te trekken.

Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.

Commentaren en reacties