JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Doodstraf voor Duitser in Wit-Rusland

De zaak-Rico Krieger: spionage of hersenschim?

NieuwsArdy Beld30/7/2024Leestijd 3 minuten
Rico Krieger (achteraan) in de rechtbank.

Rico Krieger (achteraan) in de rechtbank.

Wit-Rusland veroordeelt een 30-jarige Duitser tot de dood wegens spionage. De Duitse diplomatie werkt achter de schermen aan een oplossing.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De 30-jarige Duitse staatsburger Rico Krieger is door het Wit-Russische regime ter dood veroordeeld. Krieger zou sabotagedaden aan een spoorlijn hebben verricht en voor het Oekraïense verzet in Wit-Rusland werken. Het Duitse consulaat in de hoofdstad Minsk blijft opvallend stil over de zaak.

Wit-Rusland biedt sinds het begin van de invasie van Oekraïne vrije doortocht aan het Russische leger. De overheid van het land zorgt onder meer voor bevoorrading, voornamelijk via treinverkeer. Maar ondanks de loyale houding van alleenheerser Loekasjenko tegenover het Kremlin, strijden vele Wit-Russen ondergronds tegen de invasie. Vooral in de beginmaanden van 2022 werd volop gesaboteerd aan de Wit-Russische spoorwegen. Een keiharde overheidsrepressie drukte het verzet snel de kop in.

Tot vorig jaar in oktober plots een nachtelijke ontploffing weerklonk in een voorstad van Minsk, de Wit-Russische hoofdstad. Een belangrijk spoorwegknooppunt voor logistiek van militaire voertuigen en materieel was getroffen door onbekende daders. Volgens een ondergrondse organisatie van spoorwegarbeiders werden een deel van de rails en een wissel beschadigd.

Schuldige

De Wit-Russische geheime dienst had al gauw een schuldige gevonden, waarvan de naam pas in juli van dit jaar bekend werd gemaakt. Het zou gaan om de 30-jarige Duitser Rico Krieger. Volgens berichten in Wit-Russische staatsmedia was hij op 2 oktober 2023 als toerist naar Minsk gereisd. Een dag later zou hij militaire objecten gefotografeerd hebben. De beelden stuurde hij vervolgens door aan zijn contactpersoon bij de geheime dienst van Oekraïne.

Wit-Rusland vermeldde ook dat Krieger zou hebben gevochten voor het Kalinovski-regiment, het grootste Wit-Russische vrijwilligerskorps aan de kant van Oekraïne. Maar een woordvoerder van het regiment ontkende dat.

Doodstraf

De Wit-Russische rechter oordeelde dat Rico Krieger zich schuldig had gemaakt aan huurlingenactiviteiten, spionage, terrorisme, het oprichten van een extremistische groepering, beschadiging van een ‘verkeersmiddel’ en de illegale omgang met wapens en explosieven. Deze combinatie van strafbare feiten was voor hem voldoende om de jonger Duitser te veroordelen tot de doodstraf: executie door een vuurpeloton. Sinds 1990 is de doodstraf in Wit-Rusland meer dan 400 keer uitgevoerd.

De Wit-Russische media benadrukten de legitimiteit van het buitengewoon strenge oordeel: ‘Er zijn getuigenissen van tientallen slachtoffers, van omwonenden, mensen die op het station waren op het moment van de explosie, de taxichauffeur die Krieger naar de plaats van delict reed, en de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Daarbij komen de verklaringen van de verdachte tijdens het vooronderzoek en de getuigenis ter plaatse.’

Achtergrond

Vreemd is natuurlijk dat Krieger geen Russisch of Wit-Russisch spreekt, waardoor er een tolk nodig was in de rechtszaal en bij de verhoren. De vermeende contacten van de man met Oekraïne, Wit-Rusland of Rusland lijken gewoonweg niet te bestaan.

Volgens zijn in augustus 2023 aangemaakte LinkedIn-pagina werkte Krieger voorheen als ambulancechauffeur voor het Rode Kruis in Salzgitter, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat hij deze baan inderdaad had, werd bevestigd door een ex-collega. Daarvoor was Krieger in dienst van de Amerikaanse ambassade in Berlijn als bewaker. Op zijn profiel plaatste hij een foto genomen voor een spiegel en een muur met een Oekraïense vlag. Onder zijn vaardigheden gaf Krieger naast kennis van medische producten, ‘omgang met wapens’ en ‘persoonsbeveiliging’ aan.

Diplomatie

Een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde: ‘Er zijn over dit onderwerp uiteraard contacten geweest met Duitsland. Deze crimineel is een Duits staatsburger en we begrijpen de bezorgdheid van Duitsland over hem. Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland hebben we specifieke oplossingen voorgesteld. De ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen plegen hierover overleg.’

De Duitse regering bevestigt dat Krieger consulaire hulp krijgt. Welke oplossingen door Minsk werden voorgesteld, wilde de medewerker van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken wel niet nader verklaren. Ook het Duitse consulaat in Minsk weigerde commentaar te geven.

Woonde en werkte enkele jaren in Moskou. Journalist, vertaler en auteur.

Commentaren en reacties