JavaScript is required for this website to work.

Illegale Ghelamco-arena: Doorbraak voor de rechter

Cover van het omstreden Doorbraak-boek

Cover van het omstreden Doorbraak-boek

foto © Doorbraak Boeken

Doorbraak moet zich straks, op maandag 11 september 2017 om 9.30 uur, voor de rechter verdedigen tegen Ghelamco. De bouwpromotor wil voorkomen dat Doorbraak Boeken een boek publiceert van de hand van Ignace Vandewalle over de bouw van de Ghelamco Arena in Gent.

De komst van dat boek, De illegale Ghelamco Arena: Als politici zich met voetbal bemoeien, is, zoals dat de gewoonte is in de boekenwereld aangeboden aan de boekhandels en aangekondigd op de website van Doorbraak Boeken. Bij die aankondiging wordt ook een tip van de sluier gelicht over de inhoud van het boek: ‘De nieuwe voetbaltempel van KAA Gent, de Ghelamco arena, werd gebouwd uit de supportersharten van Gentse politici. Maar het nieuwe stadion is er slechts kunnen komen in financieel en politiek verdachte omstandigheden waarbij vriendjespolitiek primeert op de wet. Jarenlang onderzoek sterkt Ignace Vandewalle in de overtuiging dat de arena illegaal is.’

Versneld kortgeding

Dat alles is blijkbaar niet naar de zin van Ghelamco, dat Doorbraak trakteerde op een dagvaarding om te beletten dat het boek in de boekhandel komt. Nog voor ze er één letter van gelezen hebben rollen ze flink met de spierballen. Om extra stoer over te komen hebben ze een kortgeding met verkorting van de dagvaardingstermijn aangespannen. Doorbraak ontving vrijdag om 16.00 u de dagvaarding van de deurwaarder en wordt morgen, maandag 11 september 2017 om 9.30 uur in de rechtbank verwacht. We kregen dus een weekend de tijd om de rechtszaak voor te bereiden.

Na het kort geding, waar Karl Drabbe als onze woordvoerder optreedt, komt er altijd nog een zaak ten gronde.

Persvrijheid

Doorbraak is ontstaan om een stem te zijn in het maatschappelijk debat. De persvrijheid mag niet onder druk gezet worden, wij laten ons niet intimideren. Artikel 25 van de Belgische grondwet is vrij duidelijk: ‘De drukpers is vrij; de censuur kan nooit worden ingevoerd; geen borgstelling kan worden geëist van de schrijvers, uitgevers of drukkers.’ We kunnen dat aanvullen met artikel 19 van de Grondwet: ‘(…) alsmede de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten, [is] gewaarborgd, behoudens bestraffing van de misdrijven die ter gelegenheid van het gebruikmaken van die vrijheden worden gepleegd.’

Enkel op basis van de titel en de promotietekst van het boek voert Ghelamco vooral aan dat Doorbraak zich bezondigt aan het misdrijf laster en eerroof tegenover de oprichter van Ghelamco en zijn familie. Dat is een sluipweg naar censuur en daartegen verzetten wij ons. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van het boek ligt trouwens bij de auteur Ignace Vandewalle. Vandewalle staat bekend voor zijn degelijk onderzoek en analyses. Het Hof van Beroep te Gent sprak deze auteur, samen met Jean-Marie Dedecker, vorige week nog vrij voor laster en eerroof jegens Johan Vande Lanotte. Ook voor dit boek hebben wij er alle vertrouwen in dat de auteur de term ‘illegaal’ niet licht gebruikt. De verantwoordelijkheid van Doorbraak is dan weer om meer te zijn dan een mening. Niets zal ons beletten om eventuele mistoestanden in de maatschappij aan het licht te brengen in een boek, en al zeker niet als daar publieke middelen bij te pas komen. Wij zullen onze rol in het maatschappelijke debat blijven opnemen en ons met alle middelen verzetten tegen elke poging om de vrije meningsuiting en de persvrijheid te beknotten.

Op dit moment is dat versneld kort geding wat overkill: een reusachtige bouwpromotor die staat te brullen tegen onze kleine vzw. Maar wij kennen het verhaal van David en Goliath. Wij zoeken alvast steentjes bij de beek…

Update van 13 september

In de rechtbank van Koophandel van Antwerpen werd bij aanvang beslist de rechtszaak uit te stellen tot 22 november. De pers heeft er ondertussen een vette kluif aan:

Wordt vervolgd.

Uw steun aan Doorbraak in onze strijd voor vrije meningsuiting en de persvrijheid is altijd welkom. Het boek zelf kunt u hier al bestellen.