JavaScript is required for this website to work.

Harry De Paepe stelt 225 jaar na ‘Boerenkrijg’ fantastisch boek samen

Wannes Bok9/10/2023

In de Zuidelijke Nederlanden brak 225 jaar geleden een korte opstand uit, die na minder dan twee maanden door de Franse bezetter werd onderdrukt. Niemand vermoedde toen dat deze quasi-voetnoot in de geschiedenis haast mythische proporties zou krijgen in de negentiende en twintigste eeuw in het jonge koninkrijk België. De ‘Boerenkrijg’ groeide uit tot een begrip waarover boeken werden geschreven, liederen gezongen en toneelstukken gespeeld.

Boerenkrijg

Het boek ‘Boerenkrijg’ brengt samen wat we daar tot nu over weten.

Harry De Paepe, auteur van Het Verhaal van Vlaanderen, nam de redactie op zich van het nieuwe boek Boerenkrijg!. Hij put uit bestaande historische onderzoeken die al te lang verstopt zaten in de archiefdozen van de Heemkundige Kring van Overmere: ‘Het boek is meteen ook een eerbetoon aan al die mensen, professionele historici en amateurs, die onderzoek verrichten naar dit boeiende thema.’

Boekpresentatie

In het Oost-Vlaamse Overmere brak op 12 oktober 1798 de Boerenkrijg uit. Op 12 oktober 2023, 225 jaar later, wordt het boek Boerenkrijg! Opstand. Mythe. Herdenking om 20 uur gepresenteerd in de kerk van Overmere.

De samensteller, Harry De Paepe, gaat er in gesprek met Pieter Bauwens. Intussen speelt Lieve Van de Rostyne op het Vereeckenorgel toepasselijke muziek. Bart Joos, voorzitter van de Heemkundige Kring Overmere, sluit de avond af. Na de voorstelling van het boek is er een kleine receptie.

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 12 oktober 2023

Waar: Baron Tibbautstraat (Kerk) Overmere

Aanvang: 20 uur

Deuren open: 19.30 uur