JavaScript is required for this website to work.

Waarom zijn schandalen vaak zo snel vergeten? Sid Lukkassen legt uit

Wannes Bok12/10/2023

foto © Doorbraak

Sid Lukkassen, politiek filosoof en schrijver, stelt op 23 oktober zijn nieuwe boek De greep op de politieke opinie voor. 

Het wordt steeds lastiger om de filters van media en sociale media te doorbreken met een goed verhaal. Hoe belangrijk de boodschap ook is: de mensen zijn moeilijk wakker te krijgen. Zodra gevoelige informatie bovenkomt, lijkt het schandaal de volgende dag vergeten.

Vrije internet

Hoe kan dit? En wat moeten we doen? Het boek De greep op de politieke opinie geeft antwoord. Sid Lukkassen beargumenteert dat het emanciperende ideaal van het vroege vrije internet is verraden door de nieuwe eigenaren van het internet. De EU stelt nu dat gebruikers worden gehersenspoeld door Russisch nepnieuws. Daarnaast drukken nationale overheden en big tech hun stempel op de publieke perceptie.

Burgers zouden niet verantwoordelijk met internetvrijheid kunnen omgaan. Mediabeleid moet hen reguleren. We zijn nu op het punt beland dat waarschuwingen tegen ‘desinformatie’ worden misbruikt om realistische nieuwsfeiten buiten de publieke discussie te houden. De greep op de politieke opinie bevat een onafhankelijke studie naar pluriformiteit van het medialandschap en naar hoe de EU ‘ongehoorzame’ lidstaten disciplineert.

Op 23 oktober stelt Lukkassen zijn boek voor. Hij zal in gesprek gaan met Jean-Marie Dedecker over de toenemende greep van mediabedrijven en overheden op de publieke perceptie. Moderator van dienst is onze hoofdredacteur Pieter Bauwens. De toegang is gratis, vooraf inschrijven ten laatste 19 oktober is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt.

Praktische informatie

Wanneer: maandag 23 oktober 2023

Waar: cultuurcentrum De Branding, Populierenlaan 35, 8430 Middelkerke

Aanvang: 20 uur

Deuren open: 19.30 uur