Een Belgische regering in 2019? 36% gelooft er niet in.
Over Elio en zo
Wie stapt in de Vlaamse regering
foto ©
Begin juli hield Doorbraak een enquete onder de lezers wat ze verwachtte van de formatie. Een zweedse coalitie en Elio premier, zo blijkt.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementNa de verkiezingen organiseerde Doorbraak een kleine enquête bij haar lezers. Wat was hun verwachting omtrent de komende formatie en wie gaat uiteindelijk met wie naar bed?
Nu de Vlaamse formatie op een echte onderhandeling begint te trekken, is het allicht tijd om eens te kijken wat onze lezers dachten dat het eindresultaat zou worden. Omdat regeringsonderhandelingen wel eens een tijdje kunnen duren in dit land, kijken we naar het eindresultaat bij de vorming van de laatste regering of – als het blijft aanslepen – 31 december van dit jaar.
Het gros van de voorspellingen (een kleine 1.000) is binnengekomen in de eerste helft van juli, toen er van formatiegesprekken nog überhaupt geen sprake was en iedereen nog naar iedereen keek.
Is zo een peiling onder de eigen lezers eigenlijk wel wetenschappelijk verantwoord? Absoluut niet. Ze peilt geen meningen, maar wel een verwachting. En ze peilt natuurlijk alleen bij het meer intelligente en politiek geïnteresseerde deel van de Vlaamse bevolking. Maar laat dat vooral de pret niet drukken.
Wie stapt in de Vlaamse regering?
Niet verwonderlijk dat nogal wat mensen de N-VA zien toetreden en dat de PvdA wat minder de aandacht weet te trekken. Toch een beetje opvallend is dat het Vlaams Belang volgens onze lezers blijkbaar meer kansen had om in de regering te komen dan Groen.
Begin juli kreeg de sp.a van onze lezer nog bijna 40% om ministers te mogen leveren in Vlaanderen. CD&V, OpenVLD en en N-VA-halen allemaal meer dan 70% van de stemmen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Zweedse coalitie (N-VA, open-VLD en CD&V) voor niet minder dan 51% van onze kiezers de meest voor de hand liggende coalitie blijkt te zijn.
Jammer voor Groen en het Vlaams Belang. We hadden die twee wel eens graag samen in een regering gezien.
Wanneer komt er een Belgisch regeerakkoord?
Met Sint-Juttemis, zo verwachten onze lezers. Niet minder dan 36% van de lezers antwoordt dat hij (of zij) geen witte rook meer verwacht voor 2020. We hebben niet gevraagd naar 2021, maar allicht zou dat ook wel wat stemmen gehaald hebben. Wie in juli of augustus een akkoord verwachtte (zo’n 6 procent van onze lezers) die is er intussen allicht aan voor de moeite.
Of zijn we hier weer behoorlijk aan het “framen”? We hadden natuurlijk evengoed kunnen stellen hoe merkwaardig het is dat niet minder dan 64% van onze respondenten nog dit jaar een federale regering verwacht. Het hangt er uiteraard allemaal maar vanaf met wat soort bril men naar een peiling kijkt, nietwaar?
En wat soort kop men boven zijn artikel wil zetten. Het had dus evengoed “Tweederde van de Doorbraaklezers ziet regering in 2019” kunnen zijn.
Elio of zo
Wat natuurlijk ook op iedereens lippen ligt, is de vraag wie de nieuwe premier zal worden (of dat op 31 december nog zal zijn). De vraag werd gesteld vooraleer onze premier een mooie job in Europa op de kop wist te tikken, maar blijkbaar gaat slechts 12% ervan uit dat dat nog steeds Michel zelf zal zijn.
Dé race werd dus verwacht tussen Jan Jambon en Elio Di Rupo. En aangezien Jan de jongste dagen volop in de schijnwerpers komt voor het Vlaamse niveau, lijkt het bedje van Elio gespreid. Of komt er toch nog een wit konijn? Goedele Liekens for president?
Overigens – en dit geheel terzijde – toch een interessante opmerking: Belgisch premier geweest zijn, is blijkbaar een enorme troef voor een topjob in de Europese hemel. Een Belgische regering op de been krijgen, wordt blijkbaar ook in het buitenland zo enorm moeilijk ingeschat, dat het onderhandelen tussen 27 vervelende lidstaten een makkie moet zijn. Misschien goed ter overweging van Elio of zo. Maar dan moet hij natuurlijk wel eerst gaan praten met die vermaledijde Vlamingen.
Die regering hoeft overigens niet eens de rit uit te doen. Het is belangrijker om deel te nemen, dan de finish te halen.
Jammer uiteraard voor wie federaal op Jan Jambon ingezet heeft. Blijkbaar is men ook bij de N-VA stilaan wanhopig aan het worden dat er nog überhaupt een Belgisch regering komt, en dus wordt Jan allicht uit de koelkast gehaald om naar het Vlaams niveau te verkassen als minister-president. Waar is de tijd dat Jan nog naast ons aan de redactietafel zat?
Minderheden
We vroegen overigens ook of de federale regering ook een meerderheid langs Franstalige kant en/of Vlaamse kant zou hebben. 12.5% gelooft dat er langs geen kanten een meerderheid zal zijn. “Slechts 12.5%”, want niet minder dan 36% gelooft dat er op 31 december helemaal nog geen nieuwe regering zal zijn. Onze federale “de laatste doet het licht uit”-regering zal het misschien nog lang moeten uitzitten.
Overigens ook heel opvallend is dat niet minder dan 45% van de mensen een nieuwe regering zónder Vlaamse meerderheid ziet. Merkwaardig toch, want zowat alle belangrijke Vlaamse partijen (behalve Groen en de PvdA) hebben al aangegeven dat dat geen optie is. Heel veel geloof hechten we blijkbaar niet aan onze Vlaamse politici.
Een regering met alleen Vlaamse meerderheid is blijkbaar ook al geen realistisch scenario. Maar misschien kan men Elio toch wel verleiden als puntje bij paatje komt?
En wat gebeurt er dan met Bart?
Wel, Bart die wordt Minister-president. Onze respondenten hebben hem dus blijkbaar op zijn woord geloofd toen hij naar de kiezer trok. Of toch tenminste twee derde daarvan. We kennen die Bart blijkbaar toch nog niet zo goed.
Of zijn we nu weer met framing bezig? Want niet minder dan een derde gelooft dat hij ondanks alles toch liever burgemeester annex partijvoorzitter blijft en het Vlaamse niveau aan zich voorbij laat gaan. Toch één derde die kritisch blijft bij wat politici zeggen.
Het is maar hoe je het bekijkt.
Dirk Laeremans (1968) werkt al sinds 1997 mee aan Doorbraak. Als bedrijfsleider liggen zijn interesses vooral in internationale economie en economische vraagstukken. Dirk leidt de zakelijke kant van Perruptio bv, uitgever van Doorbraak.
Stip 4 december aan in uw agenda. Doorbraak nodigt u uit voor het sponsordiner met Derk-Jan Eppink.
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.