fbpx


Multicultuur & samenleven

Een origineel geluid in het hoofddoekendebat: het bestaat

Even snel‘Een everzwijnkop met “fuck islam” aan moskeedeur is terecht onaanvaardbaar. Een T-shirt met everzwijnkop en “fuck islam” er op voor achter Gents loket mag wel?” Zo ongeveer begon chef-politiek Peter De Roover zijn dag op de sociale media.

Ze lokte zowel op facebook als twitter nogal wat reacties uit. Eén van Peter De Cauwer viel heel erg op, want klonk origineel en herhaalde nu eens niet al die argumenten die al elfendertig keer werd herkauwd. Peter De Cauwer, stafmedewerker onderzoek aan de faculteit rechten van de KU Leuven, wierp het volgende in de groep:

‘Eigenlijk is de discussie over ambtenaren met t-shirts volslagen idioot. Misschien romantiseer ik het een beetje, maar er moet toch een tijd geweest zijn dat ambtenaren niet de nood voelden om hun politieke, sportieve, muzikale, religieuze of seksuele voorkeuren te uiten en gewoon in wat waarschijnlijk toen nog ‘aangepaste kledij’ heette, kwamen werken – en zich daarbij geen vragen stelden.

Blijkbaar vinden we nu dat we het recht moeten hebben om te allen tijde, zelfs op het werk, onze voorkeuren te uiten tegenover iedereen die het zien en lezen wil. Onze voorkeuren zijn dan zo’n integraal onderdeel van onze identiteit, dat we er onder geen beding afstand van kunnen nemen. 

Die houding bewijst vooral hoe we als maatschappij eeuwige pubers zijn geworden en weigeren op te groeien: net zoals we ons als vijftienjarigen tot deze of gene subcultuur wilden bekennen – waar ligt mijn oude Crass-t-shirt, trouwens? – en dat als levensnoodzakelijk beschouwden, doen we dat nu als volwassenen nog steeds. Vroeger werd je volwassen en droeg je een pak als je ging werken, nu blijven we opgeschoten pubers die aan iedereen willen laten zien dat we supporter van FC Puivelde, fan van Barry Manilow, of lid van parenclub ‘De Lustige Boer’ zijn.

En het ergste is, we nemen het nog serieus ook: mogen we ons niet uiten, dan gaan we mokken en stampvoeten. Pubers, wij allemaal.’

Zo’n reactie verzoent ons weer helemaal met die vermaledijde sociale media en, wat nog meer is, ze doet een mens nog eens nadenken op de koop toe.

<Een goed artikel? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.