JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

Een origineel geluid in het hoofddoekendebat: het bestaat

Even snel

Doorbraak redactie30/5/2013Leestijd 2 minuten

Over de hoofddoeken is nu wel alles gezegd? Een tweet van onze chef-politiek over dat thema lokte een reactie uit die – u gelooft het nooit – origineel klonk.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Een everzwijnkop met “fuck islam” aan moskeedeur is terecht onaanvaardbaar. Een T-shirt met everzwijnkop en “fuck islam” er op voor achter Gents loket mag wel?” Zo ongeveer begon chef-politiek Peter De Roover zijn dag op de sociale media.

Ze lokte zowel op facebook als twitter nogal wat reacties uit. Eén van Peter De Cauwer viel heel erg op, want klonk origineel en herhaalde nu eens niet al die argumenten die al elfendertig keer werd herkauwd. Peter De Cauwer, stafmedewerker onderzoek aan de faculteit rechten van de KU Leuven, wierp het volgende in de groep:

‘Eigenlijk is de discussie over ambtenaren met t-shirts volslagen idioot. Misschien romantiseer ik het een beetje, maar er moet toch een tijd geweest zijn dat ambtenaren niet de nood voelden om hun politieke, sportieve, muzikale, religieuze of seksuele voorkeuren te uiten en gewoon in wat waarschijnlijk toen nog ‘aangepaste kledij’ heette, kwamen werken – en zich daarbij geen vragen stelden.

Blijkbaar vinden we nu dat we het recht moeten hebben om te allen tijde, zelfs op het werk, onze voorkeuren te uiten tegenover iedereen die het zien en lezen wil. Onze voorkeuren zijn dan zo’n integraal onderdeel van onze identiteit, dat we er onder geen beding afstand van kunnen nemen. 

Die houding bewijst vooral hoe we als maatschappij eeuwige pubers zijn geworden en weigeren op te groeien: net zoals we ons als vijftienjarigen tot deze of gene subcultuur wilden bekennen – waar ligt mijn oude Crass-t-shirt, trouwens? – en dat als levensnoodzakelijk beschouwden, doen we dat nu als volwassenen nog steeds. Vroeger werd je volwassen en droeg je een pak als je ging werken, nu blijven we opgeschoten pubers die aan iedereen willen laten zien dat we supporter van FC Puivelde, fan van Barry Manilow, of lid van parenclub ‘De Lustige Boer’ zijn.

En het ergste is, we nemen het nog serieus ook: mogen we ons niet uiten, dan gaan we mokken en stampvoeten. Pubers, wij allemaal.’

Zo’n reactie verzoent ons weer helemaal met die vermaledijde sociale media en, wat nog meer is, ze doet een mens nog eens nadenken op de koop toe.

<Een goed artikel? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties