En Belgique, il faut être trilingue
Even Snel
Als iedereen drietalig zou zijn, dan kon tenminste alles in het Frans; een Belgische logica.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet stadsbestuur van Menen wil dat er aan het loket Nederlands wordt gesproken en die banale beslissing – de toepassing van de wet – zorgt voor heel wat opschudding. Doorbraak verliet de gebaande paden in het stuk ‘Dit kunnen ze niet Menen’.
Al radiozappend tussen Franstalige zenders hoorde een medewerker volgend boeiend debat over ‘de zaak Menen’ op rtbf. Geniet mee (vanaf de twaalfde minuut).
De Franstalige journalisten noemden het ‘een zoveelste kramp’, maar legden toch enig begrip aan de dag voor het toepassen van de wet. Eén van hen citeerde zelfs een tweet van Eric Donckier van Belang van Limburg, die stelt dat men in geen enkele Waalse stad in het Nederlands wordt bediend.
Belt de eerste luisteraar, een dame die in Vilvoorde woont en vroeger te Menen. De mevrouw vindt het schandalig: ‘En Belgique il faut être trilingue. Tout le monde doit être trilingue. J’ai le droit de recevoir mes documents en Français à Menin et à Dilbeek.’
De journalist zegt: ‘Mevrouw u woont toch in Vlaanderen en de wet zegt dat de documenten daar in het Nederlands moeten zijn.
Antwoord: ‘Oui monsieur, mais en Belgique il faut parler les trois langues. J’ai donc le droit de …’
Waarop de journalist zegt: ‘Maar indien iedereen drietalig moet zijn, dan u toch ook. Waarom spreekt u dan geen Nederlands?’
De dame antwoordt: ‘Moi Monsieur, je suis handicapé et j’ai le droit de recevoir mes documents en français. Parce qu’en Belgique tout le monde doit être trilingue.’
Iedereen moet dus drietalig zijn om er zeker van te zijn dat de eentalig Franstaligen in het Frans kunnen bediend worden. En die dame was zich echt van geen kwaad bewust. Zij volgt een ‘logica’ die in België wel door meer mensen gehanteerd wordt.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.