Frontex, het agentschap van de Europese Unie (EU) dat de grenzen en kusten bewaakt, meldde in een persbericht dat in juli het aantal illegalen die de grens van de EU overstaken weer toenam. 155.090 illegalen probeerden dit jaar al de Unie binnen te raken. De grootste groep zijn Egyptenaren, die via criminele bendes komen uit Libië. De tweede grootste groep zijn Tunesiërs, die eveneens via criminele netwerken komen. Onregelmatige grensoverschrijdingen De eerste zeven maanden van 2022 telde Frontex 155.090 onregelmatige…
Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement
Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)
Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)
Frontex, het agentschap van de Europese Unie (EU) dat de grenzen en kusten bewaakt, meldde in een persbericht dat in juli het aantal illegalen die de grens van de EU overstaken weer toenam. 155.090 illegalen probeerden dit jaar al de Unie binnen te raken. De grootste groep zijn Egyptenaren, die via criminele bendes komen uit Libië. De tweede grootste groep zijn Tunesiërs, die eveneens via criminele netwerken komen.
Onregelmatige grensoverschrijdingen
De eerste zeven maanden van 2022 telde Frontex 155.090 onregelmatige grensoverschrijdingen naar de Europese Unie. Volgens voorlopige berekeningen is dat een stijging van 86% in vergelijking met vorig jaar. In juli telden de lidstaten 34.570 illegalen grenspassages. Dat is 63% meer dan in dezelfde maand in 2021.
Frontex en de Europese Unie geven bewust geen exacte cijfers van de illegalen die op Europese bodem toegelaten worden. De officiële mededeling is dat de cijfers dubbeltellingen kunnen bevatten, omdat veel illegale migranten meerdere pogingen ondernemen.
Deze opmerking is uiteraard enkel van toepassing als de illegalen over land komen en het land waarlangs ze de Unie proberen binnen te raken, volgens verdragen met de EU de illegalen moet terugnemen. Eén keer op EU-territorium, registreert Frontex de illegale migranten als asielzoekers. Om de enorme migratiedruk aan te pakken, beschikt Frontex nochtans over meer dan 2.200 agenten, officieren en stafmedewerkers.
Landroutes
Frontex spreekt over twee landroutes. De oostelijke route via Centraal-Europa en de westelijke route via de Balkan. De westelijke Balkan blijft de meest populaire migratieroute naar de EU, met 14.866 waarnemingen in juli. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar. De hoge aantallen zijn volgens Frontex toe te schrijven aan herhaalde pogingen door migranten die al aanwezig zijn in de westelijke Balkan. Via de westelijke Balkan-route kwamen 70.770 illegalen. De meest voorkomende nationaliteiten zijn Syriërs, Afghanen en Turken.
Langs de oostelijk landroute (Polen, Litouwen en Hongarije) telde Frontex amper 2.923 illegalen (32% minder). De grootste groepen waren Oekraïners, Irakezen en Wit-Russen. Op zich een vreemde waarneming, want zowel Oekraïners als Wit-Russen kunnen via een toeristenvisum asiel aanvragen en hoeven niet illegaal de buitengrens van de Unie over te steken.
Voor alle duidelijkheid: de normale vluchtelingen uit Oekraïne komen niet in de cijfers voor. Die vluchtelingen komen niet illegaal de Europese Unie binnen. Volgens de statistieken zouden 7,7 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht zijn richting de Europese Unie, sinds het begin van de Russische invasie in februari. Tegelijk blijken ook een ‘significant aantal’ Oekraïners al teruggekeerd naar hun thuisland.
Zeeroutes
Via de Middellandse Zee bestaan drie routes en via de Atlantische Oceaan (West-Afrika) één. Grosso modo gaat het dan om een route via Griekenland en Cyprus, een route via Italië en één via Spanje. Volgens Frontex blijft de druk zeer hoog op de centrale Middellandse Zee-route die de opvangcapaciteit van Italië doet kreunen. Frontex ondersteunt daarom de Italiaanse autoriteiten bij de registratie en identificatie van de illegale immigranten.

Aantal illegale migranten per route met de belangrijkste nationaliteiten
Via de centrale route op de Middellandse Zee langs de eilanden Lampedusa, Malta en Sicilië registreerde Frontex 44% meer grensoverschrijdingen (42.549 tussen januari en juli 2022) dan in de eerste zeven maanden van 2021. Alleen al in juli telde men 14.800 illegalen. Een stijging van 60%. De meeste illegalen op deze route in juli waren Tunesiërs (30%). Voor 2022 dusver, vormen Egyptenaren de grootste groep, net voor de Tunesiërs. Het aantal Egyptenaren blijft stijgen en de meesten komen via Libië. De meeste illegalen worden geholpen door criminele mensensmokkelaars.
De westelijke route (via Spanje) is minder populair, maar ook daar telde Frontex 6.434 illegalen. Een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar. Criminele netwerken van smokkelaars gebruiken jetski’s. De meerderheid van de illegalen via de westelijke route zijn afkomstig uit Marokko.
Via de route langs de oostelijke Middellandse Zee, telde Frontex 22.601 aankomsten. Het dubbele in vergelijking met vorig jaar. Cyprus is de nieuwe favoriete route met meer dan de helft van de illegale migranten. De grootste groepen waren Syriërs, Nigerianen en Congolezen.
Serieus probleem
De route via Cyprus blijkt volgens de Cypriotische minister van binnenlandse zaken Nicos Nouris een serieus probleem omdat 85% van de asielzoekers de Europese Unie binnenkomt via de grens van het door Turkije bezette Noord-Cyprus. De Turken vliegen de Congolezen en Nigerianen gewoon in.
Volgens Nouris koloniseert Ankara niet enkel het Turkse deel van het eiland, maar pushen ze steeds meer illegale migranten naar het Griekse deel om het land te destabiliseren. Dergelijke hybride oorlogsvoering komt niet alleen in Polen langs de Wit-Russische grens voor.
Nouris was afgelopen juli dan ook niet gecharmeerd door de beschuldigingen van de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, de Zweedse socialiste Ylva Johansson, die Cyprus en Griekenland beschuldigde van illegale pushbacks van illegale migranten. Het schip Open Arms UNO van de open-grenzen-ngo Open Arms voer dinsdag voor de kust van Tunesië om illegale migranten op te pikken. Capaciteit? 1000 illegalen per reis.
In 2021 ontving de ngo Open Arms uit Spanje 1,44 miljoen euro van het directoraat-generaal migratie. De bron is het Financial Transparancy System (FTS) van de EU. Via het AMIF (Asylum, Migration and Integration Fund) werd 1,8 miljoen euro toegekend aan Fundacio PROA (Pro-Activa Open Arms) uit Barcelona. De verantwoordelijke Eurocommissaris is de Zweedse socialiste Ylva Johansson dezelfde die kritiek heeft op Cyprus en Griekenland. De Europese Commissie financiert zo de ngo en het schip dat illegale migranten oppikt voor de kust van Tunesië om ze af te zetten op EU-grondgebied. De Europese Commissie faciliteert zo een open-grenzen-beleid dat de Europese Raad wenst tegen te gaan middels Frontex.