JavaScript is required for this website to work.
Europa

#FBPE: Follow Back Pro EU

Over Hoekse en Kabeljauwse twisten in het Verenigd Koninkrijk.

Alexander Van Der Meer22/8/2019Leestijd 5 minuten
Voorstanders van een nieuw referendum halen alles uit de kast.

Voorstanders van een nieuw referendum halen alles uit de kast.

foto © Reporters / iimages

Leavers en Remainers rollen vechtend over de grond in het VK. En de toon begint aardig grimmig te worden.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het gekrakeel tussen ‘Remainers’ en ‘Leavers’ is zo oorverdovend geworden dat we het bijna aan deze kant van de Noordzee kunnen horen. Vooral Remainers slaan wild om zich heen. Geen wonder, ze dreigen het onderspit te delven op 31 oktober, het aangekondigde moment van de ontknoping. Die volgens de doorgaans welingelichte bookmakers best eens op een ‘no-dealbrexit zou kunnen uitdraaien. Met gokken op verder uitstel of een nieuwe ‘withdrawal agreement‘ is de mogelijke winst hoger.

Kersverse eerste minister Boris Johnson overweegt ook nog het parlement tijdelijk buitenspel te zetten, mocht dat nodig zijn om een no-deal brexit te forceren. Olie op het vuur natuurlijk, al blijkt uit een recente peiling dat Engelsen daar in meerderheid achter zouden staan. De Britse media hebben het nergens anders meer over, en op internet verkeren de gemoederen tegen het kookpunt. Het parlement heeft deze maand vakantie, maar de leden laten daarom niet minder van zich horen. Net weer hebben ruim 100 van de 650 leden een brief naar Johnson gestuurd om het reces voortijdig te beëindigen.

Johnsons ‘staatsgreep’

Hij blijft er opmerkelijk goed gehumeurd onder, maar Boris Johnson is met voorsprong de grootste pispaal van dit moment. Hij wordt diep gehaat, werd al een dictator genoemd, en zelfs vergelijkingen met Hitler zijn niet van de lucht. Terwijl hij juist van dat Europese rijk af wil… Je hoort ook dat hij via een ‘coup’ aan de macht is gekomen, een staatsgreep, maar dat is toch echt volgens de regels van de Engelse democratie gegaan.

Verschillende Remain gezinde politici denken wel aan een coup. Het begon met herrie over een ‘noodsituatie’, die een regering van ‘nationale eenheid’ vereist. Dat is alleen al gezien de huidige politieke situatie een onzinnig idee: naar eenheid is het lang zoeken. En die noodsituatie bestaat vooral in het hoofd van politici met eigen agenda’s.

Het enige groene lid van het Lagerhuis suggereerde een kabinet van alleen vrouwen door de partijen heen te benoemen. Vrouwen kunnen beter samenwerken, of zoiets. Dat heeft haar meer krantenkoppen opgeleverd dan ze in haar politieke carrière bij elkaar had weten te sprokkelen, maar geen enkele positieve.

Vervolgens liet schaduw-minister van financiën John McDonnel weten dat hij zijn baas Jeremy Corbyn in een taxi zou zetten naar Buckingham Palace, om hem daar door de koningin tot ‘caretaker prime minister‘ te laten benoemen, waarnemend eerste minister. De man weet blijkbaar niet dat de koningin in de zomer niet in Buckingham Palace verblijft maar in Schotland. Onder Corbyn zijn nogal wat geestelijk uitgedaagde figuren boven komen drijven in de oppositiebanken, van wie McDonnel misschien wel de zotste is. Van zijn dwaze plannen is de kwalijkste om de Tories collectief te berechten en gevangen te zetten, mochten hij en Corbyn ooit aan de macht komen. Op grond van welke wet? werd hem gevraagd in het betreffende interview. Die moet ik nog bedenken, antwoordde hij…

Sabotage en uitstelgedrag

Eind juli hadden de fanatiekste Remainers in het Lagerhuis een regel uit het eeuwenoude handboek van dat huis opgediept om brexit te saboteren: die van de humble address to Her Majesty, het onderdanige verzoek aan de koningin. Omdat de EU alleen onderhandelt met staatshoofden of regeringsleiders, was het plan de 93-jarige Elisabeth op de Eurostar te zetten, om in Brussel langer uitstel te vragen voor de artikel 50 procedure.

Kort geleden was het de beurt aan Corbyn zelf. Via een brief verzocht hij kamerleden hem direct na het reces via een motie van wantrouwen als eerste minister aan te wijzen, om zowel nieuwe verkiezingen als een tweede referendum uit te schrijven. Het gekrijs om zo’n ‘peoples vote‘ is uitzinnig. Zonder de belofte dat te regelen kun je steun van het Remain-kamp vergeten.

Corbyn grijpt zich vast aan zijn laatste kans om in Downing Street te geraken. In zijn hele politieke loopbaan was hij immers altijd fel tégen de EU. Hij wilde daar al weg voor iemand ooit van brexit had gehoord. Volgens hem was het een ondemocratische en kapitalistische club, in bed met de grote banken en vijand van de arbeiders.

 

Back in the 1990s Jeremy Corbyn could see the undemocratic EU for what it was. What changed? pic.twitter.com/E6Z4KJxhj8

— Change Britain (@Change_Britain) August 19, 2019

Helaas voor Corbyn bestaat er een redelijke consensus dat een regering onder hem en McDonnell duizend keer rampzaliger zou zijn dan om het even welke vorm van brexit.

Peterloo Massacre

In zowel Hoger- als Lagerhuis keurt een ruime meerderheid niet alleen brexit af, ze vecht er al meer dan drie jaar met hand en tand tegen: zie daar de voornaamste oorzaak van de politieke crisis waarin Engeland zich al enige tijd bevindt.

Commentator Brendan O’Neill herinnerde aan wat bekend staat als de Peterloo Massacre, precies 200 jaar geleden. Daar viel de cavalerie een menigte arbeiders aan die demonstreerden voor stemrecht, destijds vooral voorbehouden aan welgestelde burgers. Er vielen doden en gewonden, en dat algemene stemrecht kwam er pas veel later. De elite vond in 1819 de massa te dom om mee te beslissen over wat dan ook, en goedbeschouwd is er weinig veranderd: op die basis eist men ook dat tweede referendum.

#FBPE

Het fanatiekste deel van die elite opereert op Twitter onder hashtag #FBPE (Follow Back Pro EU), met een vast arsenaal beledigingen aan het adres van brexiteers: racist, xenofoob, nationalist, idioot, neanderthaler, ‘knuckle dragger‘ -verwijzend naar hoe apen lopen, enzovoort. Een columnist zei er dit over:

All of the insults used by the #FBPE set against Leavers have one thing in common – they deprive the Leave supporter of his or her basic humanity. (…) The Remain Übermensch is utterly convinced of his or her inherent intellectual, educational, moral, philosophical, social and even aesthetical superiority.

Eén ding is zeker: die ‘#FBPE set‘ is een nieuwe klassenstrijd begonnen. Of beter: klassenhaat. Dat zelfverklaarde ‘progressieve liberalen’ door de hele westerse wereld heen meer begaan zijn met bijvoorbeeld Afrika of dierenleed, dan met armlastigen in eigen land, is al enige tijd zo, maar in Engeland lijkt die onverschilligheid sinds de uitslag van het brexit-referendum omgeslagen te zijn in haat.

Argumenten hanteert de #FBPE set niet meer. Waarom de EU zou deugen, of waarom je daar lid van moet zijn: het is vanzelfsprekend. Brexit is imbeciel, in je eigen voet schieten, economische zelfmoord, iets om je voor te schamen in het buitenland, enzovoort. De no-deal variant zal Engeland in het ravijn storten en tot een Derde Wereld land maken. De EU is een abstracte entiteit geworden, wonderolie voor het welzijn van iedereen. Politici en zakenlui die — hoewel ze tot de elite behoren — brexit toch een goed idee vinden, zoals de baas van Dyson, is eenvoudig te verklaren: die mensen zijn bereid hun land te verraden om er zelf beter van te worden…

‘Brexit is treason‘ is één van de meest gehoorde slogans.

Breuklijnen

Een zekere Simon Ubsdell #FBPE heeft ‘Unmasking the evil of Brexit’ als motto, en tweette over Johnson: ‘This is a Prime Minister openly stirring a civil war. There can be no greater betrayal of your country than this. Truly an evil human being.

Afgelopen week zei een gast in het populaire televisieprogramma Good Morning Britain dat meer dan anderhalf miljoen relaties schipbreuk hebben geleden omdat de partners verschillend dachten over brexit. De man zou zelf als Remainer nooit een Leaver daten. Al in januari bleek uit een opinieonderzoek dat meer dan een derde van de Remainers niet zou accepteren dat een familielid een brexiteer zou trouwen. De meest interessante conclusie was deze: Remainers zijn gemiddeld aanzienlijk intoleranter dan Leavers.

Moreel superieur

Een verklaring ligt in het principe van ‘moral license‘. Wie het morele gelijk aan zijn kant denkt te hebben, beschouwt dat vaak als een vrijbrief om zich te misdragen. Daar is onderzoek naar gedaan. Neem fietsers, die zich moreel superieur achten aan automobilisten, en daarom rustig door rode lichten rijden, of zich anderszins misgedragen in het verkeer.

Welke argumenten Leavers ook hebben, ze zullen niet snel beweren dat afscheid van de EU in moreel opzicht de juiste keuze is. Remainers daarentegen zien hun standpunt wel als moreel correct. Misschien is dat waarom ze zo vreselijk tekeer gaan.

Bijvoorbeeld parlementslid David Lammy. Aanvoerders van het Leave kamp als Farage, Rees-Mogg en Johnson vergeleek hij op de BBC met de architecten van het Derde Rijk. Dat weigerde hij desgevraagd terug te nemen. Hij zei dat hij nog te aardig was geweest. Deze man is een absolute held van de #FBPE set.

Tot slot nog één tweet, die op dit moment viraal gaat, van ene Marc Hayo #FBPE: ‘I dearly wish a reactivated IRA would succesfully blow up that scumbag Johnson and his evil cabinet’ – de IRA kent u nog wel.

De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat deze tekst zelfs veel #FBPE lui te ver gaat.

Mathematicus, documentairemaker (oa VPRO, KRO, NCRV, AVRO), schrijver van één roman ('De Knapste Man van Nederland', Augustus), laatstelijk chroniqueur.

Commentaren en reacties