fbpx


Buitenland
Trumpcampagne

Heksenjacht Trump-Rusland ten einde
22 maart 2019 was misschien wel de mooiste dag uit het presidentschap van Donald Trump. Die dag kwam er eindelijk een einde aan het Mueller-onderzoek naar de Russische inmenging en de mogelijke samenwerking tussen Trump en Rusland tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Net zoals het toneelstuk ‘wachten op Godot’, waarin Godot uiteindelijk niet komt opdagen, is het hier ‘wachten op bewijs van de samenzwering Trump-Rusland’. De samenzweringstheorie staat nu op dezelfde hoogte als het ontkennen van de maanlanding of chemtrails.

Geen enkele aanklacht voor samenzwering Trump-Rusland

Geen bewijs voor samenwerking tussen Trump en Rusland en geen bewijs voor ‘belemmering van Justitie’. Trump en zijn campagne komen dus over de gehele lijn weg na een onderzoek dat, als we het Mueller en FBI-onderzoek samentellen, 2,5 jaar heeft geduurd. 2,5 jaar van verdachtmakingen en onderzoek. 2,5 jaar dat een president omwille van dit onderzoek de band tussen het Westen en Rusland niet kon herstellen. Ook 2,5 jaar van journalisten en politici die leugens propageerden. 2,5 jaar dat men doelbewust gif in de Amerikaanse samenleving  heeft gespoten.

Ja, het is zo dat de journalisten die CNN kijken en de Washington Post lezen als primaire bron van informatie, zich slecht informeren. Ook hier in Vlaanderen waren er die deze samenzweringstheorie hebben levend gehouden op krantenpagina’s, in journaals en duidingsprogramma’s. Allemaal zijn ze nu ontmaskerd als leugenaars ofwel totaal ongeïnformeerd. Als u de artikels* herleest (u moet zeker dit lezen), dan kan u enkel vaststellen dat uw dienaar altijd heeft volgehouden dat dit onderzoek tot niks zou leiden.

Wel andere aanklachten

Het vreselijke aan heel deze zaak is dat er ondertussen wel levens vernietigd zijn, waaronder zes mensen uit de Trump-campagne die zijn aangeklaagd. In totaal zijn er 34 personen en drie bedrijven die ofwel aangeklaagd zijn of schuldig hebben gepleit aan andere zaken. Het merendeel Russen die nooit zullen komen opdagen in een Amerikaanse rechtbank. Maar allemaal voor zaken die niks met de onbestaande samenzwering tussen Trump en Rusland hebben te maken. Ze waren nooit veroordeeld of aangeklaagd geweest als Donald Trump niet was verkozen. Dat is misschien het belangrijkste signaal dat de gevestigde machten in Washington wou sturen.

  • Paul Manafort: oud-campagnemanager van Trump. De man is veroordeeld voor onder andere belastingfraude en gaat voor 6,5 jaar de gevangenis in.
  • George Papadopoulos: pleitte schuldig aan valse verklaring aan de FBI, hij kreeg 14 dagen gevangenis.
  • Rick Gates, werkte voor Manafort- en Trumpcampagne: aangeklaagd wegens financiële malversaties.
  • Voormalig Nationaal Veiligheidsadvisieur Generaal Michael Flynn:  had valse verklaringen afgelegd tegen de FBI.
  • Michael Cohen: pleitte schuldig aan bankfraude en campagneovertreding. Hij heeft ook gelogen tegen het Congres.
  • Roger Stone, vriend en oud-adviseur van Trump: aangeklaagd vanwege liegen tegen het Congres, hijzelf pleit onschuldig, zijn proces volgt later dit jaar.

 

Allemaal zaken die niks met de samenzweringstheorie te maken hebben dat de Trumpcampagne zou hebben samengespannen met Rusland. Waarvan we na drie onderzoeken, (het onderzoek in het Huis van Afgevaardigden, het onderzoek in de Senaat en nu het Mueller-onderzoek), tot het ultieme besluit kunnen komen dat het allemaal één grote georchestreerde leugen was.

Verschillende van deze mensen zijn quasi bankroet gegaan aan gerechts- en advocatenkosten om zich te verdedigen in deze zaak. Als je er met een beetje afstand naar kijkt, kan je enkel maar besluiten dat het een grote schande is.

Hoe gaat dit nu verder?

Het rapport moet nog worden vrijgegeven, maar men zal sowieso niet het volledige rapport ter beschikking mogen stellen. De VS zijn een rechtstaat, waarbij er bescherming is ten aanzien van mensen die niet beschuldigd worden. Maar daarnaast zijn er ook zaken van nationale veiligheid. Trump en de Democraten pleiten voor maximale vrijgave, omdat er misschien nog voor beiden interessante zaken zouden kunnen instaan.

Het wordt nu tijd om dit hele proces te herbekijken. Wat heeft hier toe geleid? Het lijkt me wel eerlijk te zijn dat er onderzoek komt naar het vonnis van de geheime rechtbank (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC), wat leidde tot de afluistering van de Trumpcampagne. Waarbij we in één adem moeten vermelden dat de basis van dit gehele onderzoek en het vonnis van FISC, het door de Clinton-campagne en Democratische partij (DNC) betaalde Steele-dossier was. Er zijn hier dus nog zeker zaken te onderzoeken, maar dan bij de Democraten en de Clintoncampagne.

Het is te hopen dat de president nu eindelijk zijn handen vrij krijgt om een betere relatie met Rusland aan te knopen, zonder dat hij ervan wordt beschuldigd van een Russische agent te zijn. Het is immers essentieel voor onze planeet dat de twee grote kernmachten een goede verstandhouding hebben.

Verdere vervolgingen?

Democraten in het Huis van Afgevaardigden zullen zich waarschijnlijk blijven aanstellen met andere onderzoeken naar Trump uit het verleden. Maar de kans is groot dat de bevolking dit beu wordt, als ze dat nu al niet is. Misschien zou het wel kunnen dat de bevolking zich afvraagt, hoe komt het dat we al die jaren voorgelogen zijn. En dat door Democratische prominenten, NeverTrump-Republikeinen en journalisten. John Brennan, CIA-directeur onder Obama, kondigde op 5 maart jongstleden nog aan dat er nieuwe vervolgingen aankwamen.

Ook andere prominente Democraten, waaronder Adam Schiff (voorzitter overzichtscomité), maar ook Nancy Pelosi en vele anderen, zeiden dat ze bewijs hadden gezien voor de samenzwering. Ze hebben iedereen zitten voorliegen, samen met de steun van hun bevriende mediakanalen. In een wereld waar het begrip schaamte zou bestaan, zouden ze aftreden. Zeker Schiff zal waarschijnlijk blijven volharden in zijn Trump-haat en zijn positie in het Congres gebruiken (of is het misbruiken?) om de president aan een kruis te nagelen.

Zal Trump pardonneren?

De vraag is nu of Trump een pardon zal uitspreken voor de mensen die veroordeeld zijn. Het is een grondwettelijk voorrecht van de president om dat te doen. Het zal waarschijnlijk wel wat ophef veroorzaken langs Democratische zijde als hij het doet. Maar soms moet een president een moeilijke beslissing nemen en deze bladzijde omdraaien.

_____

*Artikels van David Neyskens waar er wordt verwezen naar dit dossier.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Neyskens

David Neyskens is bestuurder van de denkank Libera! en volgt voor Doorbraak de Verenigde Staten op de voet.