Ivan Van de Cloot: ‘Belgische economie verzwakt onder Chinese invloed’
Een pleidooi voor strategische weerbaarheid
Ivan Van de Cloot en Hans Brockmans tijdens het interview.
foto © PG
Het gewicht van China op de import, investeringen en logistieke ketens in België wordt problematisch, vindt econoom Ivan Van de Cloot.
Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de Stichting Merito, benadrukt in een interview met Doorbraak het belang van de weerbaarheid van onze economie.
De voorbije vijf jaar importeerde België dubbel zoveel uit China als het naar dat land exporteerde. Het gaat vooral om elektronica en machines. Onze kritische telecominfrastructuur wordt gedomineerd door Chinese bedrijven. Tijdens de coronapandemie bleek dat de logistieke ketens van onze bedrijven sterk verstoord konden worden door aanvoerproblemen van Chinese partners.
Negatieve gevolgen
Een te grote afhankelijkheid van Chinese import of onderaannemers kan negatieve gevolgen met zich meebrengen. Omdat België bij uitstek een openhandelseconomie is, moet met de nodige voorzichtigheid worden onderzocht in welke sectoren en op welke manier kan worden opgetreden om de strategische onafhankelijkheid te garanderen.
Dat kan gebeuren door de ondernemingen zelf, door bijvoorbeeld hun logistieke keten te spreiden over verschillende landen. Ook kan de overheid normen opleggen over de manier waarop Chinese groepen participeren in onze economie. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen onze overheden direct tussenkomen, ook financieel, om de strategische onafhankelijkheid van sectoren te garanderen.
Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.
Het Antwerpse bestuursakkoord over de versoepeling van het hoofddoekenverbod laat veel ruimte voor interpretatie.